Markt lastig voor Belgische biologische melkveehouders
Biomilk België heeft een ledenstop
Door een deel van de melk gangbaar af te zetten wordt de prijs voor biologische melk iets hoger gehouden. Doordat ook andere afnemers in België geen extra melk willen, kunnen een aantal omschakelaars hun melk niet kwijt. Dat meldt de Vlaamse landbouwnieuwswebsite Vilt.
Melkprijs
De vraag blijft achter bij het aanbod, nadat Biomilk juist een sterke groei doormaakte. Binnen vijf jaar groeide het aantal melkveehouders van 33 naar 52 leden. De moeilijke afzet vertaalt zich in de melkprijs die zakte van 58 cent in februari naar 56 cent in maart. „Deze zal de komende maand vermoedelijk verder zakken, misschien wel onder de 50 cent”, zegt Biomilk-voorzitter Luc Hollands, zelf melkveehouder.
Dat Biomilk en ook een aantal andere grote afnemers in België geen bio-melkveehouders meer aannemen, is pijnlijk voor een aantal bedrijven die nu net aan het omschakelen zijn. De Belgische overheid wil dat gaan stimuleren, in 2027 moet vijf procent van het landbouwareaal biologisch zijn. In het artikel van Vilt maakt biologisch melkveehouder Jacob Devreese zich daar zorgen over. „Er zijn een aantal bedrijven die de omschakeling maken naar biologisch, maar de melk niet kwijt kunnen en nu terug gangbaar gaan werken. Als men extra biologische landbouw wil, zou men zeker iets aan de vraagzijde moeten doen. De vraag daalt juist op het moment."
Positief
Hollands blijft als voorzitter van Biomilk de toekomst wel positief inzien. Niet alleen denkt hij dat de vraag naar biologische producten op termijn aantrekt, hij gelooft ook heilig in biologische landbouw. „Als je de natuur met respect behandelt, krijg je er op termijn meer voor terug. In het begin hadden onze gronden het moeilijk toen we stopten met het toedienen van kunstmest, maar na enkele jaren is het evenwicht hersteld”, besluit hij.