Bioland laat duizenden boeren kaartje naar minister sturen over CRISPR-Cas
GMO is niet toegestaan in de biologische landbouw, maar de Europese Commissie bereid een herziening van de regels voor nieuwe veredelingstechnieken. CRISPR-Cas is een techniek waarbij er in dna van planten wordt geknipt, om bijvoorbeeld ziekteresistentie te bewerkstelligen.
Daar zitten best wat voordelen aan erkent ook Bioland, maar de Duitse belangenbehartiger pleit wel voor wetten en regels. Alles zomaar loslaten gaat de Duitse biologische sector veel te ver. De Duitse landbouwminister Cem Özdemir (Die Grünen) zou daarin een prominentere rol moeten gaan spelen. Vandaar dat biologische boeren nu massaal kaartjes gaan sturen naar de bestuurder.
0,01 cent
Met de duizenden leden kan de postbode in de Berlijnse Wilhelmstraße zijn of haar borst nat gaan maken. De kaarten zijn ook nog tegen een gereduceerd tarief van 0,01 cent te koop, wat voor nog meer post gaat zorgen waarschijnlijk.
Bioland schrijft: 'Een groot deel van de Europese bevolking wijst genetische manipulatie nog steeds op hun bord af. Consumenten of producenten willen in de toekomst vooral zelf kunnen bepalen hoe ze fokken, wat ze verbouwen en wat ze eten. Maar die keuzevrijheid komt in gevaar. Omdat een sterke lobby van sommige bedrijven en wetenschappelijke verenigingen nieuwe genetische manipulatie zoals CRISPR-Cas willen vrijstellen van de huidige regelgeving onder de EU-wetgeving inzake genetische manipulatie.'
Discussie komt op stoom
Net als de Duitse biosector roert ook de Nederlandse biosector zich inmiddels op het gebied van CRISPR-Cas. Coöperatie Odin hield al een aantal bijeenkomsten over het thema en ook belangenbehartiger Biohuis sloeg al op de trom en wees op een uitzending van Zembla. Ondertussen pleit directeur André Hoogendijk van brancheorganisatie BO Akkerbouw in Trouw vóór CRISPR-Cas, omdat het akkerbouwers helpt duurzamer te produceren.