Duitse minister van Landbouw: Jeugd is de sleutel
„Wie vandaag een boerderij overneemt, zal de gevolgen van de klimaatcrisis gaan merken. En deze gevolgen worden iedere dag groter, wanneer we niks doen. Het is logisch dat de jonge generatie centraal aan het woord komt, verantwoordelijkheid neemt en mee vorm geeft", vervolgd Özdemir.
Gangbare en biologische boeren gingen tijdens de conferentie in gesprek met wetenschap en politiek over de bescherming van bodem, lucht, klimaat en biodiversiteit. De focus van de conferentie lag met name op de jongere generatie en hun ideeën en oplossingen voor de implementatie van duurzame landbouw en voeding.
Voedselzekerheid
In de loop van 2023 wil het Duitse Ministerie van Landbouw samen met het Ministerie van Milieu werken aan een transitiestrategie voor duurzame landbouw- en voedselsystemen. De duurzaamheidsconferentie diende hiervoor als startpunt. In zijn openingsspeech benadrukte Özdemir ook het belang van de transitie voor de voedselzekerheid: „Vruchtbare bodems, bestuivende insecten, voldoende water; pas dan kunnen we tevreden zijn. Als we bodem, water, biodiversiteit en het klimaat niet beter beschermen, brengt dat onze voedselvoorziening in gevaar in een mate die sommige mensen zich blijkbaar niet kunnen voorstellen."
30 procent
Özdemir ziet kansen in meer biologische landbouw, meer dierenwelzijn en betere voeding: „Het is ons doel om in zeven jaar 30 procent biologische landbouw te realiseren. De biologische landbouw beschermd het klimaat en de biodiversiteit, bodem, water- en luchtkwaliteit. De hele waardeketen zal hier een bijdrage aan moeten leveren: op het boerenbedrijf, in de winkelschappen, out-of-home catering en aan de kassa. Het afgelopen jaar heeft ons opnieuw het belang van een stabiele en duurzame (landbouw)economie duidelijk gemaakt”.
Minder dieren
De minister trekt ‘meer geld uit voor de toekomstige herstructurering dan ooit’. Hij wil boeren stimuleren duurzamer te werken en minder dieren te gaan houden. Overigens betekend volgens Özdemir ‘minder vlees’ niet ‘geen vlees'. Sterker nog: „we hebben veehouderij nodig voor een duurzame, circulaire economie. Groenten hebben ook veehouderij nodig!”