Nog steeds geen witte rook voor Ladbouwakkoord; premier Rutte schuift aan voor doorbraak
Dit artikel is donderdag 18 mei om 02.00 uur van een update voorzien.
Rutte was woensdag bij de Raad van Europa in Reykjavik en kon daardoor pas na middernacht aansluiten bij het overleg over het Landbouwakkoord. Volgens een ingewijde laat de komst van hem een 'blijk van vertrouwen zien dat er iets belangrijks gebeurt, waar ook Rutte waarde aan hecht'. Hij komt dus ook om een doorbraak te forceren.
Daaraan is door landbouwminister Adema en de andere partijen aan de hoofdtafel woensdag al de hele dag gewerkt op een landgoed in Den Haag. In de ochtend was er een ontbijt en daarna kregen de vertegenwoordigers de mogelijkheid om de concepttekst te zien. Om 14.30 uur ging vervolgens het onderhandelingsgeweld weer los met het kabinet, de boeren (LTO, NAJK en Biohuis), provincies (IPO), natuurorganisaties (LandschappenNL) en de ketenpartijen (CBL en FNLI).
Koffiedik kijken
Een ingewijde meldt rond 21.00 uur dat er vorderingen worden gemaakt. Omdat woensdag de hele concepttekst besproken duurt het overleg langer. 'Verder is het op dit moment koffiedik kijken' of de partijen akkoord gaat met de concepttekst. Dat is wel de intentie van de partijen, aldus een betrokkene dichtbij de hoofdtafel.
Dit is afhankelijk van de cruciale onderwerpen waarop nog volop gesproken wordt. Dit zijn een norm voor grootvee-eenheden/graslandnorm, het verdienmodel voor boeren en de rol van ketenpartijen en de financiering.
De NOS meldde dinsdag op basis van uitgelekte stukken dat Adema 6,7 miljard euro nodig denkt te hebben voor het Landbouwakkoord. Daarnaast zou er structureel 600 miljoen bij moeten voor de ecosysteemdiensten. Woensdag wil het kabinet niet verder op die bedragen ingaan, omdat het eerst de doorrekening af wil wachten.
Doorrekenen
Daarvoor is donderdagnacht eerst groen licht van de partijen aan de hoofdtafel nodig. Als zij akkoord gaan, dan zullen Planbureau voor de Leefomgeving, de Wageningen Universiteit en het Louis Bolk Instituut het conceptstuk doorrekenen. Ook zullen de drie bekijken of met de concepttekst de doelen op het gebied van water (Kaderrichtlijn Water), natuur (74 procent van het stikstofgevoelige natuurareaal onder de Kritische Depositie Waarde) en klimaat (55 procent emissiereductie in 2030, 19 megaton CO2 voor de landbouw) gehaald gaan worden.
Daarna gaat de conceptversie naar de besturen van LTO en NAJK. Bij het goedvinden zal het ook naar de achterban gaan van de boerenorganisaties. LTO liet al weten dat leden 'het laatste woord' hebben en dus bepalen of er een handtekening gezet gaat worden onder een definitief akkoord.
Dit bericht wordt geüpdatet bij nieuws
Tekst: Bas Lageschaar
Bas Lageschaar groeide op tussen de weilanden in de Achterhoek. Daardoor had hij altijd al belangstelling voor de agrarische sector. Voor Agrio zit hij in de redactie politiek en beleid. Bas volgt het laatste (regionale) nieuws op de voet en schrijft voor de regionale websites en verschillende printuitgaven.
Tekst: Guus Daamen
Als zoon van een fruitteler opgegroeid tussen de appelbomen in Gelderland. Tijdens mijn master Journalistiek aan de Vrije Universiteit in Amsterdam mij verder gespecialiseerd in politiek. Schrijft voor Agrio voornamelijk over Politiek en Beleid. Luistert, vraagt en onderzoekt. Andere passie: sport.