Biosector Duitsland bezorgd over deregulering CRISPR-Cas
Genetische manipulatie en biologische landbouw gaan niet samen
Tot nu toe zijn er vrijwel geen genetisch gemodificeerde voedingsmiddelen in ons land. Dit komt door de strenge regels van de EU voor de toelating, het gebruik en de etikettering van genetisch gemodificeerde organismen (GGO's). Het voorzorgsprincipe geldt: genetisch gemodificeerde planten mogen niet worden gekweekt "zolang schadelijke effecten op de menselijke gezondheid, dieren of het milieu niet kunnen worden uitgesloten."
Bio is GMO vrij
Iedereen die GGO's verkoopt, moet het tot nu toe etiketteren. Als er geen aanduiding op de verpakking staat, mag er bij de productie geen genetische manipulatie zijn gebruikt. Volgens de EU-richtlijnen voor biologische landbouw is GMO sowieso verboden. Alleen dankzij het EU-brede etiketteringssysteem heeft de biologische landbouw tot nu toe een ggo-vrije toeleveringsketen kunnen garanderen.
CRISPR-Cas
De afgelopen jaren hebben biotechnologiebedrijven nieuwe technieken ontwikkeld: bijvoorbeeld CRISPR-Cas, ‘genome editing’ genoemd. Hierdoor kan het DNA op specifieke punten worden geknipt. Als gevolg hiervan kunnen genen worden gewijzigd, verwijderd of ingebracht. In vergelijking met "oude" genetische manipulatie kan het genoom hierdoor precies worden aangepast. Voorstanders zien dit als een veiligere en snellere veredelingstechniek. GGO-bedrijven pleiten dan ook voor deregulatie. Op deze manier zouden ze dure wetenschappelijke risicobeoordelingen en de etiketteringseis kunnen vermijden.
Wat zegt de IOFAM?
De International Federation of Organic Agriculture Movements spreekt zich duidelijk uit tegen deregulering van NBT’s en pleit voor handhaving van strenge regels. Want, vanuit technisch en juridisch oogpunt gaat het om genetische modificaties, aldus de IFOAM. Dat vond ook het Europees Hof van Justitie, dat in 2018 oordeelde dat de NBT’s onder de GGO-richtlijnen moeten vallen.
Duitse organisaties maken zich zorgen
Biokreis (organisatie voor biologische boeren, handel en consumenten) maakt zich zorgen om de mogelijke deregulatie. „We gebruiken de zaai- en oogstmachines samen met onze conventioneel werkende naburige boerderijen. Zodra een van hen genetisch gemodificeerde planten kweekt, is dat niet meer mogelijk. Deregulering van de bestaande wet, slaat de biologische landbouw de grond in", vreest Biokreis-boerin Barbara Endrass. Vanuit het oogpunt van de Duitse biologische boeren is het naast elkaar bestaan van biologische landbouw en GGO's onmogelijk. In de hele voedselproductieketen kunnen genetisch gemodificeerde organismen biologische producten besmetten: de zaden van genetisch gemodificeerde planten kunnen gemakkelijk naburige velden bereiken door wind of dieren.
De ‘Arbeitsgemeinschat Bäuerlicher Landwirtschaft’ wil koste wat het kost biologische en conventionele GGO-vrije teelt behouden. Zij maken zich zorgen om traceerbaarheid en aansprakelijkheid.
Volgens de Bund fur ökoligische Lebensmittelwirtschaft (BÖLW) beschermend de huidige regelgeving de hele Europese landbouwsector. „Anders zouden goedkope, genetisch gemodificeerde goederen uit Noord- en Zuid-Amerika de markten overspoelen", benadrukt Friedhelm von Mering van de BÖLW.
De Duitse biologische belangenvereniging Bioland heeft recentelijk haar 8700 aangesloten boeren gevraagd een kaartje te sturen naar de landbouwminister. Volgens hen zou hun landbouwminister Özdemir een prominentere rol moeten spelen om regulering te blijven behouden.
Tekst: AnnaVeltman
Beeld: Ellen Meinen
Bron: Okolandbouw.de