Seizoenarbeiders start dit seizoen met Wiedcamping
Coördinator Ellen de Lange van De Seizoenarbeiders vertelt dat het initiatief nu vier jaar draait. „We zijn in 2020 in coronatijd begonnen, omdat er toen een probleem was voor buitenlandse werknemers te komen en studenten moeilijk aan werk konden komen vanwege de lockdown, bijvoorbeeld in de horeca of evenementenbranche. Kester Scholten, vierdejaars student op Warmonderhof, heeft toentertijd het concept van De Seizoenarbeiders bedacht: om stedelingen te koppelen aan Nederlandse boeren.”
Concept werkt
Dit jaar gooit De Seizoenarbeiders het over een andere boeg om nieuwe mensen aan te spreken. „We zitten natuurlijk nu in een heel andere tijd. Er is nu werk genoeg voor jonge mensen. Maar het is duidelijk dat het concept werkt. Boeren vinden het prettig om met een geïnteresseerde groep mensen te werken, waarbij het fijn is dat hun passie goed overkomt."
Meer handwerk
De Lange vervolgt: „We zien bovendien dat een aantal Seizoenarbeiders zich voor het vierde jaar op rij aanmelden. Het is natuurlijk wel even spannend hoe het weer wordt, dat bepaalt natuurlijk de planning.” De Lange vertelt dat het vooral gaat om biologische fruit-, akker- en tuinbouwbedrijven waar de Seizoenarbeiders terechtkomen. „Daar is over het algemeen meer handwerk gevraagd.”
Lokalere aanpak
Door de start van twee Wiedcampings, pakt Seizoenarbeiders het dit jaar voor het eerst wat lokaler aan. De ene is bij boerderij Zonnegoed in Ens en de andere bij bio-dynamisch landbouwbedrijf Warmonderhof in Dronten. „Voorgaande jaren hadden we nog wel losse projecten bij losse boeren in het hele land. We mikken nu op tien bedrijven in de Noordoostpolder en de Flevopolder. Dat heeft te maken met onze thuisbasis. We kiezen er echt voor om de Seizoenarbeiders een volle werkwerk aan te bieden, zo kom je als werker goed in het ritme en voor de boer is het prettig om met een vaste club mensen te werken.”
Educatief avondprogramma
Eenmaal op de camping biedt Seizoenarbeiders de jeugdige werkers ‘s avonds een ontspannend, maar ook educatief programma aan. Bijvoorbeeld in de vorm van film die een link heeft met de landbouw, een spreker of een excursie.
Oogstcamping
Na de Wiedcamping, biedt De Seizoenarbeiders later in het seizoen nog drie weken Oogstcamping; het weer zal bepalen wanneer deze weken precies plaatsvinden. De Lange komt zelf van origine van een biologisch melkveebedrijf uit Ommen. “Ontzettend leuk om nu in een andere sector aan het werk te zijn. Bovendien woon ik inmiddels in de polder, dus erg leuk om Flevoland op deze manier beter te leren kennen."
Klik hier voor meer informatie over De Seizoenarbeiders.
Tekst: Erik Kruisselbrink
Is als freelance vakbladredacteur van vele markten thuis.
Beeld: Kester Scholten De Seizoenarbeiders