Europarlementsleden Landbouw keren zich tegen natuurherstelwet Timmermans: 'Volkomen terecht'
„We zijn best voor vergroening, maar niet voor dit voorstel”, zei Ruissen (SGP. „Dit zou Nederland nog veel verder op slot zetten dan de stikstofcrisis. De geplande maatregelen zijn te eenzijdig en geven de Europese Commissie te veel macht”.
Huitema (VVD): „Goed dat de landbouwcommissie het voorstel steunt om dit voorstel van tafel te vegen. We moeten leren van de fouten die gemaakt zijn bij het opstellen van eerdere natuurwetten. Vergaande juridische bindende doelen op EU-niveau helpen niet bij het herstellen van natuur, maar zorgt alleen maar dat alles op slot komt. We willen geen stikstofcrisis 2.0.”
Grond
Het voorstel bepaalt dat boeren 10 procent van hun grond moeten afstaan voor natuur, schrijft de SGP in een persbericht. Ook moeten EU-landen dier- en plantensoorten herstellen die er tot 70 jaar geleden leefden en ook buiten Natura 2000-gebieden mag de natuur niet verslechteren. Ook een verplichte vernatting van veengronden en een verbod op afname van graslandvlinders en koolstof in bodems, staan in het wetsvoorstel.
Ruissen: „Onze grootste zorg is dat landen weten nooit tevoren wanneer de maatregelen voldoende zijn. Ze moeten plannen indienen, maar onduidelijk is wanneer de Europese Commissie daarmee tevreden is.”
Te laat en te weinig
EU-commissaris Frans Timmermans was maandag nog naar het Europees Parlement gekomen om de landbouwcommissie te vragen om het wetsvoorstel Natuurherstel niet te verwerpen. „De Commissie is bereid om met het Parlement te praten over elke regel uit elk voorstel", vertelde hij. „Ik sta ervoor open om over elk punt te praten," zei hij. „Als we compromissen moeten vinden, sta ik tot jullie beschikking om dat te doen." Maar het de landbouwcommissie liet zich niet vermurwen. „Waarom komt u daar nu pas mee, minder dan 24 uur voor de stemming?", vroeg Jan Huitema. „Is dat omdat er nu een amendement voorligt om alles terug te sturen naar de Europese Commissie?" Hij wees erop dat de Commissie niet bereid is om de boeren op enig gebied tegemoet te komen. „Als je iets van boeren verlangt, moet je ze ook iets teruggeven", zei hij. „Het toelaten van Renure, bijvoorbeeld, of het sneller toelaten van alternatieven voor gewasbechermingsmiddelen, of van nieuwe veredelingstechnieken." Maar daar heeft de Commissie nooit een beweging in gemaakt.
Andere parlementsleden brachten naar voren dat de Commissie niet bereid is om meer geld uit te trekken om boeren te compenseren voor het verlies van inkomsten. „U vraagt aan boeren om 10 procent van hun grond te bestemmen voor natuur", zei Bert-Jan Ruissen. „Heeft u berekend wat dit betekent voor de inkomsten van de boer? En hoe denkt u boeren hiervoor te compenseren?" Ook Europese GUE/NGL fractie (waar onder meer de PvdD bij is aangesloten) wees er, bij monde van de ier Luke Ming Flanagan, op dat de Commissie veel eist voor boeren, maar daar geen extra geld voor uit wil trekken. „We hebben geld, veel geld, nodig om dit plan uit te voeren", zei hij. „Want als dat niet komt zal dit plan niet lukken. Dan hebben we geen geld, geen voedsel, en dan zullen mijn kleinkinderen waarschijnlijk verhongeren."
In meerderheid heeft de landbouwcommissie tegen het voorstel gestemd. Ook Schreijer-Pierik (CDA) stemde tegen. Zij trok samen op met de SGP. 'Volkomen terecht dat deze wet is verworpen door een grote meerderheid van de landbouwcommissie', schrijft ze op Twitter.
Nog niet definitief
Een dag later op woensdag stemde ook de visserijcommissie tegen de natuurwet. Daarmee is het nog niet definitief van tafel, en de milieucommissie stemt 15 juni over het voorstel. Ruissen verwacht ook daar een meerderheid voor verwerping. Uiteindelijk is het aan de Europarlementscommissie voor Milieu om het parlementsvoorstel te formuleren voor de plenaire stemming. De plenaire stemming wordt verwacht in de sessie in juli.
Timmermans maakte zich na afloop van het debat niet teveel zorgen. „In de landbouwcommissie gaat het er hard aan toe", zei hij maandagavond voor Radio 2, „maar in de milieucommissie een stuk minder." Maar, zei hij, het is zijn taak om een meerderheid te krijgen in het hele Europees Parlement, en niet enkel in de landbouwcommissie.
Tekst: Guus Daamen
Als zoon van een fruitteler opgegroeid tussen de appelbomen in Gelderland. Tijdens mijn master Journalistiek aan de Vrije Universiteit in Amsterdam mij verder gespecialiseerd in politiek. Schrijft voor Agrio voornamelijk over Politiek en Beleid. Luistert, vraagt en onderzoekt. Andere passie: sport.
Tekst: Wim van Gruisen
Zoon van een Zuid-Limburgse pluimveehouder met eigen slachterij, geschoold als econoom. Sinds 2011 in dienst van Agrio, waar hij artikelen schrijft voor de regio- en vakbladen en de Agrio-websites. Zijn focus lag aanvankelijk op landbouweconomie, tegenwoordig vooral op de Haagse en Brusselse politiek.
Beeld: Ellen Meinen