Scholieren groen onderwijs trappen Kruiwagenmars naar Brussel af
Maandag 22 mei was tevens de Internationale Dag van de Biodiversiteit. Volgens de organisatie van de Kruiwagenmars is de bodembiodiversiteit van groot belang voor de voedselproductie en speelt die een belangrijke rol bij het bereiken van veel doelen op de agenda voor landbouw en milieu.
Oplossingen
In het manifest verduidelijken de organisatoren dat verband: ‘Wij pleiten in dit manifest om de bodem leidend te maken in landbouwbeleid en landbouwpraktijk. Dat draagt bij aan gezondheid via volwaardige voeding en er worden meerdere problemen tegelijkertijd opgelost: stikstofoverschot, waterkwaliteit en -berging, bodemdegradatie en voedselkwaliteit. Oplossingen waar burgers, boeren én natuur allen bij winnen. Met de kruiwagenmars laten we zien dat we deze weg SAMEN willen: boeren, onderwijs, zorgprofessionals, bestuurders en burgers. De bodem kan ons verbinden in een periode van transitie.’
Volgens Marlise Vroom van initiatiefnemer Symphony of Soils verraste de opkomst van deelnemers uit het groene onderwijs uit de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Noord-Holland. In plaats van een handjevol deelnemers kwamen op meerdere plaatsen tientallen studenten in beweging samen met docenten en schoolbestuurders.
België
Ze hoopt dat dit een mooi voorbeeld is voor de Belgische scholen, als de mars tussen 24 en 31 mei door Vlaanderen en Brussel gaat. Op die tocht zal steeds in etappes van ongeveer 15 kilometer per dag aandacht zijn voor bedrijven en organisaties die daar met levende bodem bezig zijn. Boeren, tuinders, artsen, bodemkundigen, scholieren en monniken zullen op het pad van de kruiwagens bezocht worden, om bij de politiek te eindigen.
Op de internetpagina van de Kruiwagenmars kunt u de komende dagen de wandelaars op hun route volgen.
Tekst: Jorg Tönjes
Beeld: Kruiwagenmars