Kaasboerderij de Vierhuizen maakt nicheproduct Wilde Weidekaas
“Een verkoopautomaat is een flinke investering, maar je raakt je winkeldochters nog eens kwijt”
Met een korte keten een goed verdienmodel realiseren. Freek van Leeuwen laat het graag zien aan andere agrarische ondernemers. Zij zijn welkom voor een bijeenkomst korte keten op 1 juni 2023 bij de familie van Leeuwen op De Vierhuizen op Vijf in Zoeterwoude. Freek van Leeuwen en zijn vrouw Nicole de Gier runnen melkveehouderij en kaasmakerij De Vierhuizen. Freek’s zus Marieke van Leeuwen ontvangt bezoekers op de oude locatie De Vierhuizen op Vijf in een gastvrije ontvangstruimte in de hooiberg. Welke verkoopvormen hanteert de familie allemaal? Ze vertellen er binnenkort alles over tijdens de korte keten bijeenkomsten, meld je hier aan.
Twee locaties
Twee locaties? Ja, want in 2010 kocht de maatschap van Freek van Leeuwen, zijn vrouw Nicole de Gier en zijn ouders de boerderij van de buurman in Stompwijk erbij. Aantrekkelijk, want de boerderij van Freek’s ouders ligt tussen de Ommedijkse Watering en de weg op een smalle strook land met de weilanden aan de overkant van de straat. Freek: „bij het nieuwe bedrijf ligt de stal aan de overkant van de weg en kunnen de koeien zo uit de stal de wei in.” Freek en Nicole verhuisden en bouwden een nieuwe stal op de nieuwe locatie, inclusief melkstal, kaasmakerij en kaasopslag. Het nieuwe woonhuis met winkel en extra kaasopslag staat aan de andere kant van de weg. Freek en Nicole steken dus vaak over, maar de koeien niet meer. „Met die stal hebben we ons uitgebreid georiënteerd op onze wensen: we maken met onze Wilde Weidekaas een biologisch nicheproduct, met veel natuurbeheer. Goede mest, optimaal dierenwelzijn en energieneutraal produceren stond voorop.” En het werkt schoon. „Dat is wel fijn bij het maken van onze rauwmelkse kaas.”
Heldere taakverdeling
Kaasboerderij de Vierhuizen hanteert een heldere taakverdeling: Freek maakt de kaas, Nicole is verantwoordelijk voor het vee en het melken. Medewerker Marianne maakt zowel kaas als de yoghurt, Freek’s ouders verzorgen de administratie of brengen kazen weg. Per kaasbeurt maakt Freek 8 grote en enkele kleine kazen, vandaag venkelkaas en met Italiaanse kruiden. Het assortiment van de kazen kent vaste en nieuwe producten. „Wat ik maar verzin, bijvoorbeeld de nieuwe gemberkaas loopt goed.” Over de toekomst durft Freek weinig te zeggen. „Maar de trend blijft, onze verkoop vanaf de boerderij groeit al jaren.” In de eigen boerderijwinkel is Freek graag in gesprek met mensen. „Als je zelf je producten verkoopt, krijg je eigenlijk alleen complimenten. Soms lijkt het of boeren in het verdomhoekje zitten, maar ik vind dat het wel meevalt. Ik vertel liever onze eigen verhaal.” Zoals over kalveren bij de koe. „Natuurlijk komen daar vragen over van klanten. Het heeft geen zin om dan meteen boos te reageren. Wij zijn ook niet perfect, we leggen uit dat we kalveren bij de koe onderzoeken.” Kalveren bij de koe is zowel lastig als leuk. „Nicole houdt zowel kalveren bij de eigen moeder als bij een pleegmoeder, dat wisselt. We merken dat het arbeid bespaart en melk kost.”
Nieuwe verkoopautomaat
De nieuwe winkel zit nu vast aan het woongedeelte van de boerderij, net als het kaaspakhuis en een aparte hal met kaasautomaat. Die kaasautomaat is een vernieuwing: „iets meer werk, want je moet de kaas vacuumeren, maar het kan uitstekend tussendoor als er toch geen klanten zijn. Zo raak je je winkeldochters nog eens kwijt.” Een waarschuwingssysteem geeft een berichtje naar Freek’s telefoon als er een klant de winkel inkomt. De Vierhuizen bouwt voort op de eigen reputatie, een goed product en direct contact. Naast free publicity trekken ook de fluisterboten in de Ommedijkse Watering nieuwe klanten. „De gidsen in die boten prijzen onze kaas aan.” De Wilde Weidekaas heeft vier verschillende boerenproducenten. „Voor de handel kunnen we allemaal leveren, maar we weten wel welke kaas van welke producent is.” Zo’n 30 tot 40 procent verkoopt Freek in eigen boerderijwinkel, de rest gaat naar de specialistische detailhandel en naar 6 Ekoplaza winkels.
Profiel Kaasboerderij de Vierhuizen
Ondernemers: Freek van Leeuwen en Nicole de Gier
Omvang: 44 hectare grasland, waarvan 34 hectare eigendom en verder pacht
Veehouderij: 50 stuks melkvee plus jongvee, van het ras Fleckvieh, MRIJ en roodbonte Holsteins, melkproductie van 6.500 kg/jaar met 5% vet en 3, 60% eiwit, met kalveren bij de koe
Bedrijfsactiviteiten: eigen kaasmakerij, boerderijwinkel en kaas-automaat (aparte ingang en altijd toegankelijk). Ook regionale verkoop bij speciaalzaken, horeca en zorg. Restant melk naar melkfabriek via Eko Holland Melk op Maat.
Producten: eigen merk Wilde Weidekaas, jong, jong belegen en oud, met en zonder kruiden. Yoghurt.
Klantgroepen: vaste klanten uit de regio, uit alle lagen van de bevolking. Nieuwe klanten zoeken een uitje.
Arbeid: Freek van Leeuwen en Nicole de Gier, medewerker kaasmakerij en losse hulp.
Succesfactoren en tips van Freek van Leeuwen
- Uniek product met een verhaal, langjarig opgebouwde bekendheid.
- Uitstekende productkwaliteit.
- Verkrijgbaar in de grote steden en in eigen boerderijwinkel.
- Enthousiaste ondernemers, verkoop door de ondernemer die houdt van contact met mensen.
- Ondernemers combineren slim de taken - werk in de kaasopslag of automaat bijvullen als er geen klanten zijn.
- 24/7 kaas verkopen via automaat.
Tips van Freek van Leeuwen
- Bewaak de samenwerking goed. We hebben een uniek product, dat door vier veehouders onder de naam Wilde Weidekaas wordt gemaakt. Onze samenwerking is leuk en eenvoudig ingericht.
- Vertel steeds je verhaal. Dan krijg je ook nog eens een compliment
- Ga niet op klanten staan wachten. Richt je bedrijf logistiek slim in, dan kan je makkelijk taken afwisselen als er even geen klanten zijn.
Regionale bijeenkomst Korte Keten
Agrarische ondernemers en voedselproducenten kunnen deelnemen aan vier gratis regionale bijeenkomsten waar ondernemers met een korte keten hun ervaringen delen. De bijeenkomsten zijn onderdeel van het project Kansrijke Korte Keten, waarin Stichting Van Eigen Erf met boeren en tuinders in heel Nederland kennis en ervaring wil uitwisselen over de korte keten.
Ondernemers zijn welkom voor een bijeenkomst korte keten op:
- 1 juni 2023 bij de familie van Leeuwen op De Vierhuizen op Vijf in Zoeterwoude.
- 13 juni 2023 bij de familie Huis in ’t Veld van de Melkbrouwerij in Lettele
- 22 juni 2023 bij de familie van Assen op De Vreugdehoeve in Zwolle
- 29 juni 2023 bij de familie Opdam – Matze op de Genneper Hoeve in Eindhoven
Tekst: Maria van Boxtel
Beeld: Dick Boschloo