Landelijke Teeltdag: ‘Meer melk van eigen bodem’
Op het weidebedrijf in Dronten worden boven staande vragen beantwoord via een ronde langs bodem, gewassen en de koe. Er is een inhoudelijke bijdrage over ruwvoerteelt door Ronals van Hal (Innovatiemanager ruwvoer bij ForFarmes. In de middag zijn er een aantal workshops. Klik hier voor het gehele programma.
Workshops
Workshop 1 Meer met vroeg – Michel en Grietje Raaphorst (Nordic Maize Breeding – NMB)
Tijdens deze workshop brengt u een bezoek aan het perceel met de mengteelt gerst-erwten. Waarom is er gekozen voor deze teelt? Wat kunt u verwachten van deze teelt? Michel en Grietje Raaphorst vertellen u over de voordelen van een vroege teelt. Hoe u deze teelt zowel als ruw- en krachtvoer kunt inzetten als onderdeel van uw bouwplan.
Workshop 2 Bodemkwaliteit en gras-klaver: de spagaat – Nick van Eekeren (Louis Bolk Instituut)
Hoe realiseert u een betere bodemkwaliteit én een goede gras-klaver opbrengst? Dat is hard werken, maar niet onmogelijk. Dit leert u in deze workshop door Nick van Eekeren. Hij vertelt u over het verlengen van de levensduur van gras-klaver bij desbetreffend perceel op Aeres Farms.
Workshop 3 Meer rendement uit beweiden – Bert Philipsen (Wageningen University & Research – WUR)
Deze workshop gaat over de optimale weidegang en de keuze in beweidingssystemen. Tussen de koeien in het land legt Bert Philipsen uit hoe u de input kunt verminderen en dus meer melk van eigen bodem kunt halen. Hoe haalt u meer rendement uit beweiden en welk beweidingssysteem past bij u?
Tekst: Anna Veltman
Opgegroeid op het gemengd biodynamische bedrijf van Warmonderhof. Gestudeerd aan de HAS in Dronten en Wageningen UR. Naast het werk op ons biologische akkerbouwbedrijf in Biddinghuizen ben ik werkzaam als redacteur voor Ekoland én trotse eigenaar van een hele grote mobiele kippenkar.
Beeld: Ellen Meinen
Bronnen: Reudink, Aeres Farms