Kalfjes bij de koe centraal in Maand van het Kalf van Caring Farmers
Marga Witteman van Caring Farmers is projectleider van de Maand van het Kalf. „In die maand willen tien van de 25 tot 30 boeren die hun kalfjes langer dan drie maanden bij de koe houden hun kennis delen met hun ongeveer 15.000 collega-melkveehouders in Nederland. Bijvoorbeeld welke stappen ze hebben doorlopen in de verandering van hun bedrijfsvoering. We hebben op onze website ook de verhalen van de boeren verzameld hoe zij het hebben gedaan. Bij die tien bedrijven zitten alle type ondernemingen, gangbaar, biologisch en biodynamisch. ”
Winkelpresentaties
Een groot deel van de boeren die meedoet aan de Maand van het Kalf houdt een kennisochtend voor collega’s of een voor het publiek, vertelt Witteman over de concrete invulling. „De meesten doen het allebei. Bovendien houden enkele boeren winkelpresentaties over hun producten in een aantal vestigingen van Odin en Ekoplaza. Daarin liggen merken als Zuiver Zuivel en Kalverliefde van koeien waarvan de kalveren langer bij ze zijn gebleven. Zij proberen daarin over te brengen waarom er een meerwaarde voor de melk betaald moet worden en waarom dat goed is.”
Ook Ekoplaza zelf overigens besteedt in haar nieuwsbrief en op haar website aandacht aan de Maand van het Kalf.
Kalf bij de Koe-kaas
„Gerjo Koskamp van Boerderij Ruimzicht in Halle (GD) is een van de initiatiefnemers van de maand. Hij houdt bijvoorbeeld ook winkelpresentaties in de Odin over zijn Kalf bij de Koe-kaas. Een duurzaam en diervriendelijk product dat verwaard moet worden in een hogere prijs om uit te kunnen.”
Minder verzorging en gezonder
Maar een dergelijke manier van diervriendelijke melkveehouderij brengt niet alleen kosten met zich mee, maar brengt ook veel op, legt Witteman uit: „Aan de ene kant kost het geld omdat er minder koemelk verkocht kan worden, omdat dat nu naar de kaveren gaat. Aan de andere kant betekent het minder werk voor de melkveehouder in de verzorging. Want dat doet de moederkoe. Bovendien hoef je op die manier minder bij te voeren en is het kalf gezonder. Het heeft minder stress en minder medicijnen nodig, zo blijkt.”
Alle activiteiten in het kader van de Maand van het Kalf zijn hier te vinden.
Tekst: Erik Kruisselbrink
Is als freelance vakbladredacteur van vele markten thuis.
Beeld: Caring Farmers