Rondleidingen en eigen producten op open dag Grote Wiede
De Grote Wiede werd medio 2021 overgenomen door Gea van Klompenburg (38), nadat ze er vanaf 2012 al in dienst was en vervolgens in een maatschap met de vorige eigenaren zat. Zij is samen met 27 medewerkers en ruim 14 vrijwilligers verantwoordelijk voor de zorgkant, terwijl haar man, Johan de Bruijn (45), de boer is voor het agrarische gedeelte van het bedrijf.
Klein maar complex
„Het is een klein, skal goedgekeurd bedrijf met maar 11 hectare, maar het is een heel complex bedrijf”, vertelt Van Klompenburg. „ We hebben een landgoed met natuurbeheer, een gedeelte agrarisch natuurbeheer, een tuinderij met groentepakketten, altijd vijf tot tien Friese roodbontrunderen en, kippen voor de eieren.”
Arbeidsintensief
Dat het bedrijf zoveel takken heeft, maakt het al arbeidsintensief. Laat staan dat dit ook nog eens gecombineerd wordt met een uitgebreide zorgtak. „ We leveren zorg aan bewoners en bieden dagbesteding aan. Er werken in totaal 25 hulpboeren, waarvan er vijf op het bedrijf wonen en intensieve 24 uurs begeleiding ontvangen.”
Hele puzzel
„Alle onderdelen hangen met elkaar samen en we moeten ook alles afstemmen op en ‘hapklaar’ maken voor de zorg”, vervolgt van Klompenburg. „We zijn nu bijvoorbeeld bezig met de aardbeien en dan moet je puzzelen welke hulpboeren je daarvoor het veld mee in kunt nemen en wanneer je dat kunt doen, zodat er toch iedere dag even geplukt kan worden.”
Diverse vernieuwingen
Van Klompenburg heeft sinds ze aan het roer staat in de afgelopen twee jaar behoorlijk wat vernieuwingen doorgevoerd. Zo werd van de oude tunnelkassen een nieuw kippenverblijf gemaakt met overkapping, zodat de kippen een overdekte uitloop hebben en het onderkomen nu vogelgriepvrij is. We hebben nu een koppel leghennen en we hopen in september een tweede koppel te krijgen. Dat zijn Sasso dubbeldoel kippen. Daar willen we graag meewerken aan de nieuwe ontwikkelingen om zo diervriendelijk mogelijk te werken. .”
Meer vollegronds
„In een andere kas wordt het gronddoek eruit gehaald, zodat we steeds meer vollegronds groenten kunnen gaan telen. Zo werken we toe naar steeds minder pottenteelt, want dat is toch te belastend voor het milieu.”
Groente pakketten
De Grote Wiede verkoopt groentepakketten, maar werkt bewust niet met abonnementen, klanten hebben niet het hele jaar door iedere week behoefte aan een pakket. Ze kunnen bij ons online bestellen, waarna het pakket op woensdagmiddag om half vier klaar staat. Dat zijn er nu zo’n vijftien per week en dat loopt op tot 25 verderop in het seizoen. Veel meer kunnen we ook niet behappen, omdat we dat moeten afstemmen op onze zorgtaak.”
Inheemse boomzaden
Op het vlak van bomenteelt heeft De Grote Wiede een bijzondere een samenwerking met Staatsbosbeheer. „Zij leveren ons inheemse autochtone boomzaden van bijvoorbeeld de wilde appel- of de ruwe berkenboom.” Die kweken we op zodat particulieren dit kunnen afnemen voor een belangrijke bijdrage aan de biodiversiteit.
Tekst: Erik Kruisselbrink
Is als freelance vakbladredacteur van vele markten thuis.
Beeld: De Grote Wiede