Pilot BioMonitor Melkveehouderij: ammoniak emissies nog verder omlaag
WUR rapport bevestiging van ingeslagen weg
Bij biologische akkerbouw- en melkveebedrijven wordt minder bemest waardoor de nitraatuitspoeling en ammoniakemissie per hectare minder is. Dit komt ook de biodiversiteit ten goede, valt te lezen in het onlangs verschenen rapport van de WUR. In de pilot BioMonitor Melkveehouderij worden nog meer maatregelen getroffen om de ammoniakemissies te beperken. Daarnaast willen de deelnemers de impact monitoren die hun bedrijven hebben op klimaat, natuur en dierenwelzijn. Het betreft monitoring in onderlinge samenhang vanuit een systeembenadering.
Passend voor gangbare landbouwsystemen
Verder werkt het project aan het passend maken van op gangbare landbouwsystemen afgestemde meet- en rekenmethodieken (zoals Kringloopwijzer, NH3 Check en Navigator) voor het biologische melkveehouderijsysteem. Dit helpt de melkveehouders om sneller en beter inzicht te krijgen in de milieu-, klimaat en natuurimpact van hun landbouwsysteem. Via managementmaatregelen die de biologische bedrijfsvoering optimaliseren, werken de pilotbedrijven aan verdere vermindering van de al lage ammoniakemissies.
Beter inzicht door aanvullend onderzoek
Omvormen van gangbare bedrijven naar biologisch, vooral in bufferzones rondom Natura 2000-gebieden, draagt bij aan emissiereductie en meer biodiversiteit. De bevindingen in het rapport van de WUR zijn voor de deelnemers aan de Pilot BioMonitor een bevestiging van de ingeslagen weg. De aanbeveling om verder onderzoek te doen naar aspecten die spelen in deze gebieden (zoals emissies, technologie, samenwerking met akkerbouw, ecosysteemdiensten, verdienmodellen) sluit hier ook op aan. De systeembenadering van de biologische landbouw blijft zo dicht mogelijk bij de werking van natuurlijke ecosystemen. Daardoor kan biologische landbouw, juist in gebieden waar het lastig is de NPLG- en PPLG-doelen te realiseren, een belangrijke bijdrage leveren. Beter inzicht door aanvullend onderzoek en meer maatwerk bij het ontwikkelen van beleidsinstrumentarium helpen de biologische melkveehouderij daarbij.
Meer info
De projectorganisatie van de pilot BioMonitor valt onder de werkgroep Biologische Systeemlandbouw (Managementmaatregelen) en wordt uitgevoerd door de WUR, het Louisbolk Instituut, de vereniging van biologische melkveehouders De Natuurweide en de vereniging voor de biologische landbouw het Biohuis. Gekeken is met name naar de CO2-eq emissies op bedrijfsniveau en het verwachte effect in de gehele levenscyclus van het product (LCA), de ammoniakemissie en de nitraatuitspoeling naar het grondwater.
Tekst: Anna Veltman
Opgegroeid op het gemengd biodynamische bedrijf van Warmonderhof. Gestudeerd aan de HAS in Dronten en Wageningen UR. Naast het werk op ons biologische akkerbouwbedrijf in Biddinghuizen ben ik werkzaam als redacteur voor Ekoland én trotse eigenaar van een hele grote mobiele kippenkar.
Beeld: Susan Rexwinkel
Bron: Pilot BioMonitor