Droge en hete week voor de boeg, record aantal droge dagen in de maak
Vooral de eerste helft van de week blijft zonovergoten, aldus Weer.nl. Vanaf donderdag is er meer bewolking, maar neerslag staat ook deze werkweek niet op het programma. Daarmee stevent het weerbeeld af op een record. Donderdag wordt namelijk de 34ste dag op rij waarop geen meetbare neerslag valt in De Bilt. Dat is sinds de start van de metingen niet eerder voorgekomen, schrijft Weer.nl.
Neerslagtekort loopt verder op
Daar blijft het niet bij. Want ook in het weekeinde is de kans op een bui klein, waardoor het record van aantal droge dagen verder zal oplopen. Het neerslagtekort loopt bij deze temperaturen dagelijks op met circa 4 mm. Voor volgend weekeinde koerst Nederland af op een tekort van circa 150 mm.
De tekst gaat verder na de afbeelding
Nu het zo lang droog is en blijft, neemt het aantal beregeningsinstallaties in het veld hard toe. De NVWA wil akkerbouwers daarom herinneren aan de beregeningsverboden voor de aardappelteelt. De NVWA controleert actief op de naleving van het beregeningsverbod via een helikopter en vanaf de weg. Er zijn dit seizoen nog geen overtredingen geconstateerd. Vorig jaar waren dat er aan het eind van het seizoen in totaal vijf.
Om bruinrot te voorkomen, geldt in Nederland voor bepaalde gebieden een verbod op het gebruik van oppervlaktewater bij de teelt van tomaten, consumptie- en zetmeelaardappelen. Voor pootaardappelen geldt een landelijk verbod. Op de kaart van de NVWA is de actuele situatie rond de beregeningsverbodsgebieden te vinden.
Onttrekkingsverbod in Brabant
Waterschap Brabantse Delta heeft afgelopen vrijdag een onttrekkingsverbod ingesteld voor vijf gebieden. De maatregel ging per direct in. De maatregel is het gevolg van vier weken zonder neerslag. Naast het onttrekkingsverbod houdt Brabant de stuwen hoog om water beschikbaar te houden.
Waterbeheerders nemen waar mogelijk maatregelen om zich voor te bereiden op een drogere periode. Waterschappen houden zoveel mogelijk water vast en nemen bijvoorbeeld extra water in uit het hoofdwatersysteem om een zoetwaterbuffer te creƫren in de regionale watersystemen. Rijkswaterstaat houdt een verhoogd waterpeil aan in het IJsselmeer en het Markermeer ten behoeve van extra zoetwatervoorraad. Het gaat om circa 5 centimeter verhoging ten opzichte van normale meerpeilen in de zomer.