Fotoserie: Plek van geschiedenis, verbinding en duurzaamheid: De unieke boerderij van Fokke Terpstra in Wijnaldum
“We zien onze boerderij als een voedselplek en dat delen we graag.”
“In het jaar 0 werd deze regio al bewoond door boeren en we weten dat hier rond het jaar 1600 een boerderij stond. Onze boerderij is in 1817 gebouwd. Die historie omarmen we graag. We hebben bijvoorbeeld geen ‘normale’ stal, maar een stal die past bij de historische boerderij. We hebben een boomgaard met verschillende hoog- en laagstam fruitbomen, een moestuin en een houtwal met verschillende notenbomen. Maar naast die aandacht voor de historie en de natuur om ons heen staat in de stal een melkrobot en een automatisch drinksysteem voor de kalveren. Ons bedrijf is modern op een oeroude plek.”
Belangrijke taak
“We zien onze boerderij als een voedselplek en dat delen we graag. Tineke houdt zich bezig met boerderijeducatie en het organiseren van open dagen op onze boerderij. Daarnaast hebben we een gastenverblijf waar mensen van over de hele wereld overnachten. We zoeken graag de verbinding met de maatschappij op. Niet alleen om uitleg te geven over de melkveehouderij, maar ook om zelf op de hoogte te blijven van meningen en ontwikkelingen. Dat vind ik belangrijk. Ik ben nieuwsgierig naar hoe burgers naar het boerenleven kijken. En ik probeer uit te leggen dat de boer niet het probleem is, maar juist de oplossing. Door ons grondbezit hebben we een belangrijke taak in het opslaan van CO2 als koolstof in de bodem. En onze klaver in het grasland bindt stikstof uit de lucht. Dat weten veel mensen niet. De jeugd die ons bedrijf zien de boerderij in al zijn geuren en kleuren. Die nemen ze soms letterlijk tot zich. En ook dat is belangrijk. Iedereen is welkom op onze boerderij”, lacht Fokke.
Waarom biologisch?
“In 2015 kwam de fosfaatregeling. Wij hadden net onze nieuwe stal gebouwd en waren een knelgeval. Mede daardoor zijn we ons gaan herbezinnen. We zijn met minder koeien en dus minder melk op zoek gegaan naar een nieuw verdienmodel en dat vonden we in een biologische melkveehouderij. We boerden destijds al heel bewust; we gebruikten weinig kunstmest en kruisten ons melkvee met rassen die geschikt zijn voor de biologische melkveehouderij, zoals Montbéliarde en Zweeds roodbont. We waren dus al best biologisch bezig en dat maakte de omschakeling makkelijker.”
Kiezen voor continuïteit
Tot januari 2020 leverde Fokke zijn melk aan FrieslandCampina, maar na zijn omschakeling was er destijds geen ruimte bij de zuivelcoöperatie voor zijn biologische melk. Daarom moest hij besluiten om over te stappen naar een andere zuivelonderneming. Doordat FrieslandCampina weer ruimte heeft voor extra biologische melk, heeft Fokke dit jaar besloten om weer lid te worden bij FrieslandCampina. Een strategische keus, vindt hij: “Mijn belangrijkste reden is continuïteit. Die continuïteit vertaalt zich heel breed: in het veelzijdige productpakket, de verschillende melkstromen, sterke merken en eigen fabrieken, de internationale onderneming en de coöperatie. Dat is ook waar de 8 zekerheden voor staan; continuïteit en diversiteit. Dat totaal verhaal van mogelijkheden spreekt mij erg aan en is de reden dat ik opnieuw lid ben geworden van FrieslandCampina. In de studieclub waarin ik deelneem kijken ze sceptisch naar mijn keuze. Als je alleen naar de korte termijn kijkt, dan is het misschien niet de meest logische stap. Maar ik kijk graag breder en naar de lange termijn. Het gaat mij om de continuïteit en de toekomst van mijn bedrijf.”
Zorg
Fokke heeft soms lichte twijfels over de toekomst van de biologische melkveehouderij: “De biologische sector was 10 jaar geleden veel meer onderscheidend. Ik ben benieuwd hoe de biologische melkprijs zich in de toekomst gaat verhouden ten opzichte van de gangbare melkprijs. In de gangbare veehouderij zie je ook dat er nog maar weinig antibiotica gebruikt wordt en er wordt bijvoorbeeld steeds bewuster omgegaan met kunstmest. Dat vind ik een goede zaak, maar hoe kunnen we ons als biologische melkveehouders blijven onderscheiden van gangbaar? Dat is een belangrijke reden om weer lid te worden bij FrieslandCampina. Wij proberen als bedrijf ruim te denken en breder te worden en daar sluit FrieslandCampina goed bij aan.”
Thuiskomen
“Ik was blij om terug te keren bij de coöperatie. Het was een gevoel van thuiskomen. Dat kan ik omschrijven als een vertrouwd gevoel. Dat Friesland in de naam staat van een internationale onderneming, vind ik mooi. De onderneming is groot, maar voelt voor mij toch ook heel lokaal. Met in de regio belangrijke fabrieken, zoals in Bedum en Workum.” Dat gevoel wordt volgens Fokke ook versterkt door de coöperatie: “We zijn samen eigenaar van de onderneming, onze inspraak wordt vertegenwoordigd in een ledenraad en het bestuur kan de onderneming aanspreken. Dat geeft me het juiste gevoel. Ik ben blij dat ik weer bij deze club van melkveehouders hoor.”
FrieslandCampina speelt in op groeiende wereldmarkt biologische kindervoeding
In het Friese Bedum en Workum maakt FrieslandCampina hoogwaardige ingrediënten uit biologische melk, die de hele wereld overgaan. Zoals Deminal® 90 Organic, een hoogwaardig wei-eiwit dat onder andere gebruikt wordt als ingrediënt in biologische kindervoeding. Dit belangrijke ingrediënt wordt bijvoorbeeld verwerkt in Friso Prestige Bio kindervoeding. Met dit product speelt FrieslandCampina in op de wereldwijd groeiende vraag naar biologische kindervoeding.