Unie van Waterschappen is blij met Bodemgezondheidsrichtlijn EU
‘Op dit moment kent Europa geen wetgeving voor de bodemgezondheid en daarom was het beleid om de bodem te verbeteren tot nu toe te vrijblijvend’, aldus de Unie van Waterschappen. Met de nieuwe richtlijn erkent de Europese Commissie dat de bodem in alarmerende staat verkeert en ziet het bodemverbetering als essentieel voor het oplossen van maatschappelijke problemen, zoals de teruglopende biodiversiteit, klimaatverandering, stikstof en voedselproductie. Volgens Europa is er nu wat betreft de bodemgezondheid dus actie nodig.
Geen vrijblijvendheid meer
Dirk-Siert Schoonman is een bestuurslid van de Unie van Waterschappen. „De bodem staat nu ernstig onder druk door verontreinigingen, intensief bodemgebruik en klimaatverandering. We hebben een sterke bodem nodig om de gevolgen van klimaatverandering beter op te kunnen vangen. Een gezonde bodem werkt als spons: ze kan water opnemen bij zware regenval en water geven in tijden van droogte. Dat er nu verplichtende maatregelen vanuit Europa komen om de bodem te verbeteren, haalt de vrijblijvendheid van het probleem af en daar zijn de waterschappen blij mee.” De waterschappen geven wel aan dat er nog op zoek gegaan moet worden naar een werkbare manier waarop de richtlijn uitgevoerd kan worden.
Kansen en risico’s
‘De aangekondigde maatregelen uit de EU Bodemgezondheidsrichtlijn sluiten op veel vlakken aan bij de nationale ambities van Nederland. Daarnaast biedt de komst van de richtlijn ruimte en geld voor innovaties en kennisontwikkeling’, volgens de Unie van Waterschappen. De kansen en risico’s van de richtlijn worden op dit moment in beeld gebracht en midden augustus komen de waterschappen met een inhoudelijke reactie op de richtlijn.
Tekst: Loes van Schriek
Beeld: Ellen Meinen
Bron: Unie van Waterschappen