Europese Commissie wil ggo-regels versoepelen

Genetisch gewijzigde planten die ook het resultaat zouden kunnen zijn van conventionele veredelingsmethoden of van spontane mutaties vallen onder de eerste categorie. De redenering: het enige dat de nieuwe technieken op dit vlak doen is dat zij de mutaties gerichter en met meer precisie tot stand brengen. Volgens de Commissie zouden deze planten niet te onderscheiden zijn van de klassieke veredelingsmethoden.
Onzichtbaar
Juist het feit dat de planten niet meer te onderscheiden zijn, is een groot probleem: genetische modificatie is niet toegestaan in de biologische landbouw. Producten zijn dus ook niet meer te onderscheiden van klassiek veredelde groenten en fruit. Met het versoepelen van de wetgeving hoeven groenten en fruit niet meer te voldoen aan een lange reeks eisen en krijgen ook geen apart EU-label meer. Zo is het dus onduidelijk welke technieken er zijn gebruikt. Voor met oudere gentechnieken gemanipuleerde gewassen blijven de bestaande strenge regels van kracht. Ook voor dierlijke producten verandert er niets in het Commissievoorstel.
Grote economische belangen
De Commissie zegt met de nieuwe regels de innovatie in voedsel en concurrentie op de wereldmarkt te willen bevorderen. Ook de klimaatverandering, het streven om minder bestrijdingsmiddelen te gebruiken en gezondheidsredenen vergen gewassen die tegen veranderingen bestand zijn, zegt de Commissie. Voorbeelden zijn maïs die tegen droogte kan, tarwe zonder gluten of aardappelen die tegen bepaalde ziektekiemen bestand zijn. Deze argumenten worden vanuit verschillende kanten in de biologische landbouw al jaren als drogredenen weggezet. Zembla liet al eerder zien dat genetische modificatie leidt tot een hoger gebruik aan bestrijdingsmiddelen. De economische belangen bij deze versoepeling van de regelgeving zijn zeer groot. Deze ontwikkeling maakt dat zaadbedrijven planteigenschappen kunnen patenteren. Een zeer lucratief businessmodel, wat de vrijheid en onafhankelijkheid van de boer zeer beperkt.
Petitie
De voorbereidingen op dit wetsvoorstel zijn vrij geruisloos voorbij gegaan. Nu is het volgens directeur van foodcoöperatie Odin ‘5 voor 12’. Doormiddel van een petitie laat de biologische sector van zich horen. Greenpeace, Bionext, Caring Farmers, Stichting Demeter, Demeter International, Groenboerenplan, Stichting Zaadgoed en Stichting Warmonderhof ondersteunen deze petitie. De online petitie is op dit moment meer dan 26.000 keer getekend. Bij 40.000 handtekeningen komt dit onderwerp op de agenda van de tweede kamer.
Het commissievoorstel gaat nu terug naar de lidstaten, de verwachting is dat dit begin volgend jaar weer wordt behandeld in Brussel.
Dossier nieuwe veredelingstechnieken
Meer weten over dit onderwerp? Ekoland heeft een dossier nieuwe veredelingstechnieken.