Ophokplicht er af, donderwolk blijft hangen
Moeten we niet een robuustere kip fokken?
Henken is vooral blij dat het vrije uitloop ei nu weer in de winkel komt, zodat er meer spreiding in de markt komt. Het afschaffen van de ophok- en afschermplicht heeft volgens haar wel twee zijden van de medaille. Uiteindelijk liggen de financiële risico’s toch grotendeels bij de pluimveehouders, als het mis gaat. Ze is dan ook opgelucht dat het afschaffen in fases gebeurd en dat er snel geschakeld kan worden wanneer er toch weer een uitbraak is.
De robuuste kip
De vogelgriep blijft als een donderwolk boven de sector hangen. Vaccineren wordt gezien als een antwoord op dit virus. Henken wil ook de andere kant graag belichten. „Iedereen richt zich nu op het vaccineren, maar moeten we ons niet eens afvragen: hoe sterk zijn onze hennen? Moeten we niet zorgen dat we een robuustere kip fokken? Maken we onze kip niet te kwetsbaar als we er 550 eieren uit willen toveren?” Ze vraagt zich dus af, of er ook in de fokkerij een slag te maken is om de diergezondheid te vergroten. Henken merkt dat het moeilijk is om hierover het gesprek aan te gaan met de fokkerijbedrijven. Voor haar gevoel staan de fokkers ver weg van het boerenerf.
Boer moet stevig positie nemen
Boeren moeten opstaan in deze discussie, vindt Henken. Zij zijn de gene die dagelijks tussen de koppel lopen. Een gesprek over de aandachtspunten in de fokkerij is met deze grote bedrijven lastig te voeren. Zij merkt dat voor fokkers vooral de wensen van de consument en de input van de adviseurs belangrijk is voor het ontwikkelen van ‘de kip van de toekomst’. Daarbij speelt ook onafhankelijkheid voor haar een belangrijke rol. Want, is de pluimveehouder niet te afhankelijk geworden van de grote industrieën? Is vaccineren niet ook een verdienmodel?