Biologisch-dynamische Sterregaard timmert aan de weg
Op de vruchtbare zavelgrond langs de overs van de grote rivieren boert Van den Berg en schroomt hij niet om om hulp te vragen. Ook streeft hij naar een natuurlijk evenwicht. „Een dode boom heeft functie binnen dit evenwicht, die ruimen we niet op", vertelt hij in een interview met Platform Natuurinclusieve landbouw Gelderland. „We gebruiken geen bestrijdingsmiddelen, ook niet de biologisch toegestane middelen."
Kersen
Ze telen o.a. Sterappels, Notarisappels, Kweeperen en Mispels. Op het bedrijf staan hoogstambomen, maar ook laagstam en halfstam, zoals de kersen. Van den Berg: „Die zijn te herkennen aan de bogen die er overheen staan. In het groeiseizoen gaan hier doeken overheen, die de vruchten beschermen tegen vogelvraat."
Op de Sterregaard zijn naast de hoogstamboomgaard verschillende heggen, hagen, een houtwal en solitaire bomen te vinden. Op en om het bedrijf komen allerlei soorten vogels voor, de steenuil heeft ook een plekje in de boomgaard gevonden.
Vrijwilligers
In een biodiversiteitsplan adviseerde de adviseur om een hoge kale houtwal flink terug te snoeien en te verbreden met een rij inheemse struiken. In de winter van 2022 – 2023 hebben ze samen met een groep vrijwilligers zo’n 365 struiken aangeplant om dit te realiseren. Van den Bogert: „Dat hadden we zonder hulp nooit zelf gekund.”
Tekst: Guus Daamen
Als zoon van een fruitteler opgegroeid tussen de appelbomen in Gelderland. Tijdens mijn master Journalistiek aan de Vrije Universiteit in Amsterdam mij verder gespecialiseerd in politiek. Schrijft voor Agrio voornamelijk over Politiek en Beleid. Luistert, vraagt en onderzoekt. Andere passie: sport.
Beeld: Platform Natuurinclusieve landbouw Gelderland