Korting op cursus Zaadvaste Rassen Telen

Caring Farmers, De Zaderij en Stichting Zaadgoed gaan zich samen inzetten voor een Levende Zaadbank: telers handvaten geven hoe met name van groenterassen zaad te telen dat weer gebruikt kan worden in het volgende seizoen. De teler is hiermee ook in staat de rassen zelf door te ontwikkelen. Een Levende Zadenbank betekent gezamenlijk rassen in stand houden en doorontwikkelen.
Met zaadvaste rassen krijgt de teler weer meer de touwtjes in handen en wat ook erg belangrijk is: de biodiversiteit neemt toe, in de landbouw én op ons bord. Vaak spreken we bij agro-biodiversiteit over verscheidenheid in soorten, maar ook verscheidenheid van rassen en de genetische variatie binnen een ras horen daarbij.
Cursus zaadteelt zaadvaste rassen
De cursus is bedoeld voor boeren, tuinders en andere geïnteresseerden die aan de slag willen (of zijn) met selectie, vermeerdering, instandhouding en/of veredeling. Het doel van de cursus is om cursisten een basis te bieden om daarmee zelf zaden te kunnen vermeerderen en te kunnen beslissen welke methoden daarvoor te gebruiken. De cursus bestaat uit theorie, praktische oefeningen en groepswerk.
De cursus is op hoofdlijnen in handen van Edwin Nuijten. Edwin heeft ongeveer 25 jaar ervaring met boerenveredeling waarvan ruim 10 jaar ook biologische veredeling. Edwin Nuijten is op dit moment werkzaam op De Beersche Hoeve als veredelaar en zit in het bestuur van Stichting Zaadgoed.
De cursus zaterdagen zijn (onder voorbehoud) 23 september, 21 oktober, 18 november en 16 december. Dagelijks start de cursus om 10.30 uur en eindigt om 17.00 uur. De eerste twee dagen vinden plaats op de Beersche Hoeve, voor de andere dagen wordt de locatie nog bekend gemaakt.
De cursus wordt met 50% korting aangeboden: van 400 voor 200 euro.
Doelstelling
Aan het eind van de cursus kunnen deelnemers bepalen welke vermeerdering en selectiemethode(n) ze willen toepassen met het oog op doel en gewas. De deelnemers hebben basale handvatten voor vermeerdering en instandhouding van rassen. De deelnemers hebben tevens een breder perspectief ontwikkeld op gangbare en biologische veredeling.
Meer informatie is hier te vinden.

Tekst: Anna Veltman
Opgegroeid op het gemengd biodynamische bedrijf van Warmonderhof. Gestudeerd aan de HAS in Dronten en Wageningen UR. Naast het werk op ons biologische akkerbouwbedrijf in Biddinghuizen ben ik werkzaam als redacteur voor Ekoland én trotse eigenaar van een hele grote mobiele kippenkar.
Beeld: Ellen Meinen
Bron: Caring Farmers