Biologisch verkoopt online veel beter dan in de winkels: waarom?
Retaildeskundige Paul Moers kan de 50 procent meer goed verklaren. „Het heeft alles te maken met het feit dat mensen die boodschappen bestellen vaak tweeverdieners en hoogopgeleid zijn. Zij zijn vaak meer bezig met hun gezondheid en met de wereld om hun heen. Bovendien weten ze heel goed wat biologisch inhoudt, waardoor ze die bewustere keuze maken.”
Duwtje richting biologisch
Dat biologische producten vaker digitaal worden gekocht, is dus deels dankzij de online doelgroep. Maar de Albert Heijn verdient ook wat credits, vindt Moers. „In de app en op de website zijn de biologische producten heel zichtbaar. Met het Premium abonnement krijgt de consument altijd 10 procent korting op het bio assortiment. Hiermee wordt het duwtje gegeven richting biologische producten. Dat pakken ze goed aan.” Uit eerder onderzoek is gebleken dat dit 'duwtje' kan leiden tot meer omzet volgens de ketenorganisatie voor de biologische landbouw Bionext.
Blijven hameren
Qua voorlichting is er een belangrijke taak weggelegd voor supermarkten, zegt Moers. „Supermarkten moeten duidelijk maken wat biologisch inhoudt en waarom het beter is voor de boer en de wereld. Ze hebben toch een soort opvoedende rol.” Deze rol moet wel voorzichtig worden uitgevoerd. Moers: „Van een betuttelende rol moet het winkelend publiek niets hebben. Maar een informatieve rol kan natuurlijk wel. Leg uit waarom het duurder is en wat biologische producten doen voor de biodiversiteit en de bodem.”
Supermarkten mogen dit van Moers nog veel meer doen. „Met alle acties en aanbiedingen is de Nederlandse consument nog altijd gefocust op de prijs. Terwijl de aandacht veel meer moet uitgaan naar een betere wereld die we echt nodig hebben. Op dit moment kampt Zuid-Europa met temperaturen die nog nooit eerder zijn bereikt. Het is echt tijd voor actie. Supermarkten moeten consumenten daarom duidelijk maken wat nodig is en wat zij kunnen doen."
Het laatste advies van Moers: blijf erop hameren. „Wanneer de boodschap eindeloos wordt herhaald, komt het op een gegeven moment binnen. Dan stijgt het aandeel biologisch in de offline winkels hopelijk ook."
Tekst: Anna Veltman
Opgegroeid op het gemengd biodynamische bedrijf van Warmonderhof. Gestudeerd aan de HAS in Dronten en Wageningen UR. Naast het werk op ons biologische akkerbouwbedrijf in Biddinghuizen ben ik werkzaam als redacteur voor Ekoland én trotse eigenaar van een hele grote mobiele kippenkar.
Beeld: screenshot ah.nl
Bron: Change.Inc