Slotsymposium Koplopers in Kringloop landbouw
De praktische resultaten van de pilots worden gepresenteerd tijdens het slotsymposium. Ook zal tijdens deze bijeenkomst aandacht besteed worden aan de ambities van de biologische landbouw om kringlopen verder te sluiten.
Datum : 7 december 2023, van 10:00 uur tot 14:00 uur (inclusief lunch)
Locatie : De Essenburcht, Schoonbeekhof 1, 3774 DA Kootwijkerbroek
Workshops
Naar 100% residu arm strooisel, hoe dan? Alternatieven bieden kansen!
Tijdens deze workshop gaat u in gesprek over het strooisel vraagstuk en de rol die dit speelt op uw bedrijf. Welke kansen liggen er op uw bedrijf of samenwerking om hier stappen in te zetten? We behandelen de mogelijke bijdrage van alternatieven voor tarwe stro. Tijdens deze sessie hoort u de ervaringen van pilotdeelnemers in de teelt en gebruik van Miscanthus en natuurmaaisel als strooisel.
Regionaler krachtvoer, haalbaar? Stappen zetten in samenwerking
Verschillende veehouders en akkerbouwers hebben de laatste jaren een krachtvoerteelt toegevoegd aan hun samenwerking. Wat zijn de lessen die zij geleerd hebben? Is het economisch haalbaar? Wat is er wel en niet mogelijk als het gaat om het regionaliseren van het veevoer voor de biologische sector als geheel?
Op naar 100% biologische mest!
Tijdens deze sessie worden de resultaten van de pilot gepresenteerd. Hoe wordt efficiënt bemest in de biologische akkerbouw en vollegronds-groenteteelt? Welke algemene lessen zijn er te trekken uit de pilotbedrijven om efficiënter om te gaan met de beschikbare biologische mest? Biedt dit voldoende perspectief om de komende jaren het aandeel gangbare mest te verlagen?
Het project Koplopers in Kringlooplandbouw (KIK) is opgezet door Bionext in samen werking met Biohuis en ondersteunt de ambitie van de biologische sector om de kringloop van nutriënten zo snel en zo veel mogelijk te sluiten. De afgelopen jaren heeft deze ambitie meer urgentie gekregen door onderzoeksresultaten waarin blijkt dat residu van gewasbeschermingsmiddelen onder andere via gangbaar geteeld stro in biologische mest terecht komt.
Tekst: Bionext
Beeld: Ellen Meinen