Fotoserie: Vader en zoon, samen in de sojabonen
Dertig jaar geleden heeft vader Daling in oost Europa soja verbouwd. Ooit wilde hij het in Nederland ook proberen. Voor het tweede jaar teelt hij in Oostelijk Flevoland samen met zijn zoon vier verschillende rassen biologische bonen op drie hectare.
De teelt gaat tot dusver goed. De bonen zijn vanwege de weersomstandigheden pas 15 mei gezaaid, wat ook voor soja aan de late kant is. De onkruiddruk is groot, maar onder controle dankzij de wiedeg en de hak. De zaden van dit vlinderbloemige gewas zijn geënt met bacteriestammen, wat nodig is als er nog nooit eerder soja is verbouwd op een perceel. De stikstofknollen ontwikkelen zich goed en het gewas maakt een gezonde indruk. Het gewas is dit jaar niet beregend. „Hier en daar een beetje meeldauw. De schimmeldruk is laag. We zijn zeer tevreden over de stand.”
Spannend wordt het in het najaar. Eind september moet de peulvrucht droog geoogst kunnen worden. Het gewas wordt bewaard in nieuwe bloembollenkisten waarop goed geventileerd wordt. Belangrijk is dan ook dat het gewas gelijkmatig afrijpt en vroeg afsterft voor de oogstzekerheid en de bewaarbaarheid.
„Afnemers moeten nog aan de prijs wennen. We kunnen niet concurreren met geimporteerde soja.” Maar wie een echt Nederlands product wil, zal er iets meer voor moeten betalen. Klanten zijn zeer te spreken over de smaak. Zondag 27 augustus organiseert NL Soja een velddag aan de Tarpanweg in Swifterbant. Geïnteresseerden kunnen het gewas bekijken en proeven van alle producten die van de biologische bonen gemaakt worden. Verschillende afnemers presenteren hier hun culinaire specialiteit.