Zorgen bij omwonenden over openbare pachtveiling Rijksvastgoedbedrijf
Er grenst alleen een watergang tussen de tuinen en de kavel in kwestie. Met de huidige pachter gaf dat geen enkel probleem juist omdat er biologisch geboerd werd. De RVB heeft echter de pacht opgezegd en middels een openbare veilig opengesteld. In het pachtcontract wat nu geveild wordt, wordt geen enkele beperking aan het agrarisch gebruik opgenomen. Expliciet wordt ook vermeld dat er ook bollen en lelies op het perceel geteeld kunnen worden. Dat de grond al meer dan dertig jaar biologisch wordt beteeld, lijkt voor de RVB niet relevant. Dat dit juist gebeurd in een tijd dat de overheid streeft naar 15 procent biologische landbouw in 2030 is opmerkelijk.
De omwonenden zijn niet op de hoogte gesteld en maken zich zorgen. „Het feit dat de kavel nu op de vrije markt komt, maakt dat het waarschijnlijk gaat naar de hoogste bieder. Het is niet uitgesloten dat dit een bollenteler is. En dat betekend dat er regelmatig bestrijdingsmiddelen op nog geen 20 meter van ons huis zullen worden gebruikt.”
De bewoners laten het er niet bij zitten en hebben vragen gesteld aan de RVB. Dit kan mogelijk tot juridische stappen leiden. Omwonenden denken sterk te staan in deze kwestie. „De rechter heeft al in verschillende uitspraken het gebruik van bestrijdingsmiddelen in de nabijheid van woningen verboden."
De pachtveiling sluit maandag aanstaande. Ekoland volgt deze zaak.