Veldbijeenkomst biologische tuinderij ’t Struykgewas trekt veel bezoekers
Struyk teelt op stroken van 1,50 en 3,00 meter breed. Na drie jaar ervaring neigt hij meer naar 3 meter stroken. Dat maakt de planning en uitvoering wat makkelijker. Over de voordelen van strokenteelt, valt niet direct iets te zeggen, wel ziet Struyk een uitdaging om kolen te telen zonder deze af te dekken. Door natuurlijke vijanden te stimuleren blijft de schade door koolvlieg en koolwitje naar verwachting beperkt.
Edwin Nuijten is veredelaar bij De Beersche Hoeve en vertelt over de verschillende rassen rode bieten. Omdat de opkomst in de demo na zaaien tegen viel, valt er weinig te zeggen over opbrengsten. Wel over de vorm en de kleur van de bieten. Dit lijkt per jaar te variëren, zo ziet de Robuschka er dit keer donker rood uit. Van dit ras is bekend dat het een hoge brix waarde heeft en daarmee ook geschikt voor de sapverwerking. Ook F1 Boro kleurt rood, maar heeft doorgaans een wat lager droge stof gehalte.
Tijdens de proeverij die volgt, lijkt het of Boro te lang heeft gekookt. Het proeven en beoordelen van smaak is niet eenvoudig. Reinier Hoon legt uit hoe je meer gevoel en inzicht krijgt in de smaak van rode bieten. Naast een proefronde en intensieve uitwisseling komen Gesche, Robuschka en de Egyptische plat ronde als meest smaakvolle bieten naar voren. Echter, voor alle rassen geldt dat ze dit jaar een goede smaak voortbrengen.
Aanstaande 29 september 2023 start de cursus kringlooplandbouw op de Beersche Hoeve, aanmelden kan via de bioacademy. Meer info is hier te vinden.
Tekst: Leen Janmaat
Beeld: Leen Janmaat