Rassendemo met zaadvast in Scherpenzeel valt in de smaak
Het veld stroomde namelijk vol voor met vijftig enthousiaste telers, consumenten en koks. De bezoekers konden niet alleen langs alle rassen van de rassenvergelijking wandelen en ervaringen uitwisselen. Ze werden ook uitgedaagd door ‘smaakspecialist’ Reinier Hoon die met zijn verhaal meerdere zintuigen van de bezoekers wist te beroeren, schrijft de organisatie achter het evenement, de Ketenwerkgoep biologische zaadvaste rassen.
Rassendemo
Mieke Lateir van Bingenheimer Saatgut: „Wat mij vooral is bijgebleven is het enthousiasme, de hoge opkomst en de grote diversiteit die zichtbaar werd in de rassendemo. Zoveel interesse in het thema zaadvast, dat maakt mij heel blij en hoopvol.”
Pieter Struyk van biologische tuinderij ´t Struykgewas: „Een en al positiviteit en wat een goede sfeer. Men was zo geïnteresseerd en bleef mij maar vragen stellen. Wat mij betreft krijgt dit zeker een vervolg!”
Smaak
Aukje Stoffelsma van tuinderij Klein Alma: „Ik vond de smaakvergelijking geweldig om te doen. Meestal heb je namelijk maar één soort bieten tegelijk klaar op je land en die smaken altijd heerlijk. Nu kon je al die rassen vergelijken. Ik denk dat we dat hier volgend jaar ook maar moeten doen, een bieten proefdag. Een mooie wetenswaardigheid die besproken werd: de meeste smaakstoffen zijn voedingsstoffen (alleen al om de simpele reden dat water geen smaak heeft). Jammer genoeg heeft bij veredeling van rassen de laatste decennia de nadruk op kwantiteit (kilo's) gelegen en minder bij kwaliteit (voeding dus smaak). Tijd voor verandering.”
Edwin Nuijten van Stichting Zaadgoed: „Mij is vooral bijgebleven hoe belangrijk uitwisseling van ervaringen is. Iedereen heeft andere interesses en we kunnen elkaar aanvullen. Samen kom je verder."
Over de Ketenwerkgoep biologische zaadvaste rassen
De Ketenwerkgroep streeft ernaar dat steeds meer telers, veredelaars, vermeerderaars en ook consumenten kiezen voor reproduceerbare zaadvaste rassen, zonder patenten. Biologische zaadvaste rassen zijn diverser met als doel meer vitale robuuste gewassen die tegen een stootje kunnen en tegelijkertijd zorgen voor meer agro-biodiversiteit. Biologisch veredelde zaadvaste rassen bieden de boer de mogelijkheid om in een ras verder te selecteren.
Omdat een biologisch ras ook patentvrij is, kan de boer onafhankelijk zijn of haar selectiewerk doen. Vandaag de dag is dat helaas niet meer vanzelfsprekend. Nieuwe rassen een kans geven is niet alleen leuk maar ook belangrijk om de diversiteit aan verschillende groenterassen in de toekomst te behouden. Bovendien staan steeds meer consumenten open voor bijzondere, smaakvolle gewassen.
De Ketenwerkgroep is op 19 maart 2022 opgericht door: Odin-boerderij De Beersche hoeve, Odin en Stichting Zaadgoed. De rassendemo op 4 september is mede mogelijk gemaakt in samenwerking met Bingenheimer Saatgut en is gefinancierd door Stichting Zaadgoed.