Lenteland op zoek naar boeren voor ’t Gagel in Lochem
Loet Paulussen van Lenteland vertelt dat de overdracht van de boerderij met 46 ha grond per 20 december is en dat belangstellende boeren per 1 januari de sleutel kunnen ontvangen. Het is de bedoeling dat ’t Gagel als één bedrijf gerund wordt. „De percelen liggen ook – op twee kleine stukjes land na – aan elkaar.”
Naar eigen idee
Hoe de boeren de onderneming willen runnen, wil Lenteland zoveel mogelijk aan de ondernemers zelf overlaten, maar de organisatie heeft daar ook wel ideeën over. „We denken dat het bedrijf geschikt is voor bijvoorbeeld twee hoofdboeren, omdat er woonruimte is voor twee gezinnen. Met daarnaast nog een aantal ondernemers die ieder een ander deel van het bedrijf voor hun rekening nemen, zoals de winkel en de camping. Bovendien is er ook ruimte voor bijvoorbeeld een boomgaard, dus misschien wil die ook wel iemand onder zijn hoede nemen. Die hoeft dan ook niet per se op de boerderij zelf te wonen. We zoeken vooral mensen die hun roots in de omgeving hebben, om een gevoel te hebben bij de plek.”
Paulussen vertelt dat uit ervaring is gebleken dat boeren, wanneer ze eenmaal de sleutel hebben snel aan de slag willen. „Dus ik verwacht dat het bedrijf deze winter wel gestart is. Misschien willen ze eerst nog een scheiding aanbrengen in het woongedeelte om er twee woningen van te maken.”
Veruit de grootste
Paulussen vertelt dat ’t Gagel de vierde boerderij is in het Lenteland-concept. „Het is voor ons best wel spannend, want deze boerderij is voor de gangbare landbouw dan wel niet zo groot, voor ons is het bedrijf veel groter dan de bedrijven die we tot nu toe hadden gekocht.”
De eerste twee boerderijen van Lenteland zijn twee jaar geleden gestart. De Strackxhoeve in het Belgische Laakdal, net over de grens, meet 7 ha. Erve Kiekebos, in Empe niet ver weg van Lochem, 18 ha. Afgelopen maart kwam daar ’t Sierveld (15 ha), in het Zuid-Limburgse Mechelen als derde bij. Het streven van Lenteland is honderd boerderijen van dit concept in 2030.
Begeleiden bij opstart
Loet Paulussen, recent afgestudeerd als agro-ecologe aan de Wageningen Universiteit, werkt twee dagen per week voor Lenteland. Zij houdt zich bezig met het zoeken van boeren voor de Lenteland-bedrijven. Zij begeleidt de boeren ook met het opzetten van hun onderneming. Ook houdt ze zich bezig met het vinden van geschikte bedrijven voor het Lenteland-concept. Ze kijkt daarbij met name of ze geschikt zijn voor regeneratieve landbouw, bijvoorbeeld voor wat betreft het grondwaterpeil. Naast het werk voor Lenteland is Paulussen ook bezig met het opzetten van een eigen tuinderij in Limburg.