Melkveeorganisaties lanceren campagne ‘jongveeweiden’
Belangrijk onderdeel bij de start van de campagne is een online-onderzoek onder 10.000 melkveehouders. Het onderzoek wordt uitgevoerd in samenwerking met agrarisch onderzoeksbureau Geelen Consultancy uit Wageningen. Kernvraag: waarom kiest een melkveehouder wel of niet voor weiden? En wat zijn afwegingen, obstakels of voordelen?
Mogelijke problemen
‘Het is bekend dat wanneer kalveren of pinken niet geweid zijn er problemen kunnen ontstaan als zij als koe wel worden geweid’, aldus de werkgroep Meerweiden als initiatiefnemer. ‘Voorbeelden daarvan zijn wormbesmettingen en niet goed kunnen grazen. Positief is de stijgende trend van het aantal melkkoeien dat weidegang krijgt. Het aandeel koeien in de wei is gestegen tot 81 procent. Daarentegen neemt het aandeel van kalveren en pinken in de wei de laatste tien jaar juist af.’
Gratis gesprek
Het weiden van jongvee is eigenlijk dé training voor later als weidende koe, vervolgt de werkgroep. Bovendien heeft het weiden van koeien en jongvee daarnaast volgens haar een gunstig effect op de reductie van ammoniak.
Ander onderdeel van de campagne is het uitgeven van vouchers. Met deze voucher kunnen melkveehouders inschrijven op een gratis gesprek aan de keukentafel om specifiek advies te krijgen over het (weer) gaan weiden van jongvee.
Bronmaatregel
De werkgroep Meerweiden is een initiatief van het ministerie van LNV. Twee jaar geleden is meer weidegang als vrijwillige bronmaatregel opgenomen in het uitvoeringsplan van de Stikstofreductie en Natuurherstelwet. De vier sectororganisaties, die deel uitmaken van de werkgroep Meerweiden - LTO, Biohuis, NAJK en Netwerk Grondig - worden ondersteund vanuit de NZO en ZuivelNL.
Bij melkveehouders met verschillende bedrijfstypes zijn reportages gemaakt met tips & tricks uit de praktijk voor niet-weidende collega’s. Die zijn te vinden op www.jongveeweiden.nl.
Weidegang en robotmelken
Naast deze campagne staan er nog andere projecten op stapel zoals weidegang en robotmelken en een project Veelweiden. Dit laatste wordt geborgd via blockchaintechnologie met tags aan het oormerk. Geborgde uren weidegang kunnen hiermee verzilverd worden als ammoniakreductie.
Tekst: Erik Kruisselbrink
Is als freelance vakbladredacteur van vele markten thuis.
Beeld: Susan Rexwinkel