Reactie van het Louis Bolk Instituut op het voorstel van de Europese Commissie tot deregulering van nieuwe gentechnieken

Lees hier de volledige reactie van het LBI:
Het Louis Bolk Instituut verwacht, in het huidige voorstel tot deregulering van NGT’s en het niet verplicht labelen van NGT-1’s dat de transparantie in de keten vermindert. De keuzevrijheid van de consument is daarmee niet meer gewaarborgd.
Daarnaast voorziet het LBI een toenemende privatisering, afscherming en daardoor verarming van de genenpool. Eigenschappen en technologie zoals bijvoorbeeld CRISPR-Cas zullen steeds meer geoctrooieerd worden en de licentiekosten voor het gebruik ervan zullen toenemen. Een verdere concentratie van bedrijven en focus op slechts enkele grotere gewassen met meer omzet valt te verwachten. Terwijl er juist bij de verduurzaming van de landbouw behoefte is aan een groter, toegankelijker en vooral diverser aanbod van nieuwe rassen. Een verschraling van het aanbod van dergelijke nieuwe rassen is daardoor strijdig met de Europese doelstelling om de biologische sector juist te laten groeien tot 25 procent in 2030.
Een divers aanbod van nieuwe rassen is nodig omdat zij samen met een gezonde bodemkwaliteit en bodemleven zorgen voor een weerbaar gewas. Nieuwe rassen moeten de productie en bedrijfssystemen aanpassen aan hitte, droogte en meer en agressievere ziekten en plagen. Want biologische landbouw gebruikt geen chemische middelen om teeltomstandigheden te egaliseren.
Het gevaar van een versimpelde en voor economische belangen geprivatiseerde genetische basis is dat een variëteit aan eigenschappen die vroeg of laat van pas kan komen, verloren gaat. Op deze manier wordt de ontwikkeling van een meer duurzaam en gezond voedselsysteem ondermijnd. Bovendien is het toepassen van NGT’s in de grootste gewassen wereldwijd vooralsnog gepaard gegaan met een toename in het gebruik van pesticiden.
Beeld: Agrio archief
Bron: Louis Bolk Instituut