Mobiele pluimveestal in trek bij korte keten bedrijven in Vlaanderen
„Het is een betaalbare optie die relatief makkelijk in te passen is in de bedrijfsvoering van korte keten bedrijven en ondertussen ook extra inkomsten oplevert”, zegt Bert Vandergeynst tegen het Vlaams infocentrum land- en tuinbouw. Vandergeynst die in het Vlaamse Tongeren een biologisch boerenbedrijf runt, bouwde eerder dit jaar zelf een prototype mobiele kippenstal binnen het netwerk 'Boer Bricoleur'.
De mobiele pluimveestal lijkt op een huifkar en kan tot 56 dieren huisvesten. Alhoewel Vandergeynst in eerste instantie mogelijkheden ziet bij kleinschalige bedrijven met korte keten verkoop, sluit hij de mobiele stallen in de gangbare landbouw zeker niet uit. „Voor iedereen met een korteketenverkoop is de leghennenhouderij een optie. Het is relatief toegankelijk en genereert een constante inkomstenflow", zegt Vandergeynst tegen het Vlaams infocentrum land- en tuinbouw.
'Mobiele kipcaravans perfecte promotie'
In Duitsland zijn mobiele kipcaravans ontzettend populair. De ‘mobiele Hühnerhaltung’ is daar eenvoudiger te realiseren. In Nederland zijn nog volop mogelijkheden voor kipcaravans. Het is een mooie manier om kippen en eieren te promoten richting burgers. Wel is regelgeving voor diergezondheidscontrole en registratieplicht noodzakelijk om verantwoord eieren te produceren. Dat vertelde leghennenhouder Peter Van Agt uit Oirschot (NB) in mei vorig jaar tegen Pluimveeweb.nl. Van Agt plaatste in 2017 zijn eerste mobiele kipcaravan en exploiteerde er in mei vorig jaar zeven in Noord-Brabant.
Tekst: Tom Schotman
Groeide op een vleeskuikenbedrijf in het Achterhoekse Vragender op. Schrijft sinds augustus 2013 voor Pluimveeweb.nl, vakblad Pluimveeweb, Pigbusiness.nl, vakblad Pig Business en de regionale agrarische vakbladen van Agrio.
Beeld: Agrio archief
Bron: Vlaams infocentrum land- en tuinbouw