Europese bio-awards: Oostenrijk is de grote winnaar
Het Alpenland won in de categorieën 'beste biologische regio' (Bioland Burgenland), 'beste biologische stad' (Wenen), en 'beste biologische restaurant/foodservice (Luftburg - Kolarik im Prater).
Burgenland en Wenen
In de Oostenrijkse deelstaat Burgenland (hoofdstad Eisenstadt, de grens loopt in het oosten van Oostenrijk volledig langs Hongarije) heeft de overheid een wetenschappelijke strategie ontwikkeld (Bioland Burgenland) om biologische producten aan de man te brengen. Zo is het de bedoeling dat in 2030 liefst 50 procent van het areaal aan landbouwgrond biologisch wordt bewerkt. Schoolkantines en andere overheidsgebouwen geven alvast het goede voorbeeld door voor een volledig biologisch menu te gaan.
Het nabij gelegen Wenen kan niet achterblijven. De Oostenrijkse hoofdstad produceert op haar 44.000 hectare bos- en landbouwgrond biologische landbouwproducten voor haar inwoners volgens het biologische ‘Van boer tot bord’-concept. 'Dankzij dit initiatief wordt de lokale economie versterkt via de regionale waardeketen, die ondersteuning biedt aan duurzame landbouw', schrijft de Europese Commissie. Niet gek dus dat 'het grootste biologische restaurant ter wereld' Luftburg - Kolarik im Prater zich ook in de Oostenrijkse Hauptstadt bevindt én dus de derde award voor de Centraal-Europese binnenstaat in de wacht sleepte.
Portugal en Spanje
De beste biowijk ligt echter niet in Oostenrijk, maar in Portugal. De ecoregio Idanha-a-Nova in het oosten van het Zuid-Europese land ging er met deze prijs vandoor. er was nog meer succes voor het Iberisch Schiereiland, want de beste vrouwlijke biologische boerin komt uit Spanje. Clara Benito Pacheco runt een biologische geitenhouderij. Met virtuele afrasteringstechnologieën en het gebruik van GPS-halsbanden kunnen geiten vrij grazen omdat er geen fysieke afrastering meer nodig is, wat bijdraagt aan de koolstofvastlegging in grasland.
De beste biologische boer komt uit Griekenland. Schapenhouder Thomas Moschos heeft een biologische veehouderij gespecialiseerd in het fokken van schapen en het produceren van zuivelproducten. Hij doet veel aan bodemverbetering.
Glutenvrij
Biologisch voedsel wordt in Europa het beste verwerkt door Merry Mill in Ierland. Zij richten zich op het produceren van glutenvrije biologische producten. 'Om het hele proces van begin tot eind te beheren en te voorkomen dat er kruisbesmetting met andere granen plaatsvindt, hebben ze de eerste biologische glutenvrije havermolen van Ierland gebouwd.'
Duitsland heeft de beste biologische retailer van Europa. Gut Wulksfelde heeft in de Duitse deelstaat Hamburg een klein biologisch verkoopimperium. Onder de rook van de Duitse metropool heeft het bedrijf een boerderij, verkooppunt, een bakkerij en een restaurant dat is beloond met een Michelin-ster.
Video: Burgenland, de beste biologische regio van Europa:
Tekst: Guus Daamen
Als zoon van een fruitteler opgegroeid tussen de appelbomen in Gelderland. Tijdens mijn master Journalistiek aan de Vrije Universiteit in Amsterdam mij verder gespecialiseerd in politiek. Schrijft voor Agrio voornamelijk over Politiek en Beleid. Luistert, vraagt en onderzoekt. Andere passie: sport.
Beeld: EU Organic Day
Bron: European Commission