45.000 handtekeningen naar de Tweede Kamer voor gentechvrije voeding
De Biowinkelvereniging startte in juli een petitie om aandacht te vragen voor de komst van Europese wet die ‘Nieuwe Genomische Technieken’ (NGT’s) gaat reguleren. In dat voorstel worden producten die met nieuwe technieken zoals met CrisprCas, tot stand zijn gekomen, niet op het etiket zichtbaar, aldus de iniatiefnemers. 'Daarmee vervalt de keuzevrijheid voor de consument om een bewuste keuze te kunnen maken.' De petitie werd onder andere onderstuend door Bionext, Caring Farmers, Greenpeace, Stichting Demeter, Demeter International, Groenboerenplan, Stichting Zaadgoed en Stichting Warmonderhof.
Onrust breed gedeeld
De zorg voor verlies van keuzevrijheid voor burgers (voedsel) en boeren (zaadgoed) wordt zowel door de petitie, maar ook blijkens onderzoek van het Rathenau-Instituut, breed gedeeld, evenals de ongerustheid voor patenten op natuurlijke eigenschappen van planten door agro-industriële bedrijven. In bijgaande verklaring worden deze zorgen benoemd en onderbouwd door onder andere Stichting Natuur & Milieu, vertegenwoordigers van de bio-sector, onderzoekers en wetenschappers, met een dringend beroep op de politiek om deze zorgen serieus te nemen en te zorgen dat ‘gentechvoedsel geen verplichte kost’ wordt.
Verplichte etikettering
‘De biologische sector wil dat het kabinet alleen voor de nieuwe wet stemt, indien zij randvoorwaarden stellen’, verduidelijkt Bionext op haar beurt. 'De sector eist dat de nieuwe regulering alleen moet worden aangenomen als verplichte etikettering tot in het winkelschap wordt toegepast. ‘Daarnaast moet het Europees Octrooibureau patenten op natuurlijke eigenschappen eerst onmogelijk maken alvorens de Europese Commissie deze technieken vrijgeeft. Tot slot vraagt de sector om heldere afspraken die biologische boeren beschermen tegen de risico’s van kruisbesmetting en die voorafgaand duidelijkheid bieden aan gangbare boeren over NGT-gewassen.’
Kern biologische landbouw
‘Een van de kernprincipes van biologische landbouw is de uitsluiting van GMO's’, onderstreept Bionext-directeur Michaël Wilde, het belang van de petitie. 'Dit principe is in de Europese wetgeving vastgelegd. Het is essentieel voor biologische boeren, handel- en verwerkingsbedrijven, winkels en burgers die bewust kiezen voor biologische producten. Indien de Nederlandse regering op de voorgestelde manier de deur openzet voor nieuwe genomische technieken, zou dat de geloofwaardigheid en het vertrouwen in biologische producten ernstig ondermijnen.’
Tekst: Erik Kruisselbrink
Is als freelance vakbladredacteur van vele markten thuis.
Tekst: Anna Veltman
Opgegroeid op het gemengd biodynamische bedrijf van Warmonderhof. Gestudeerd aan de HAS in Dronten en Wageningen UR. Naast het werk op ons biologische akkerbouwbedrijf in Biddinghuizen ben ik werkzaam als redacteur voor Ekoland én trotse eigenaar van een hele grote mobiele kippenkar.
Beeld: De Bolster
Bron: Odin