Besluit over werkzame stof doorgeschoven naar november
Weer geen EU-meerderheid definitief glyfosaatbesluit
Achttien EU-lidstaten waren voor het voorstel maar zij vertegenwoordigden maar 55,03 procent van de EU-bevolking terwijl 65 procent nodig was voor de vereiste (gekwalificeerde) meerderheid van die bevolking.
In november wordt een nieuwe poging gedaan om een akkoord te vinden via een beroepscomité.
Onthouden van stemming
Nederland, België, Duitsland, Frankrijk, Bulgarije en Malta (samen goede voor 41,96 procent van de EU-bevolking) onthielden zich van stemming en drie landen, Kroatië, Luxemburg en Oostenrijk (ruim 3 procent van de EU-bevolking), stemden tegen het voorstel.
De landen die wel akkoord gingen, waren Tsjechië, Denemarken, Estland, Ierland, Griekenland, Spanje, Italie, Cyprus, Letland, Litouwen, Hongarije, Polen, Portugal, Roemenië, Slovenië , Slowakije, Finland en Zweden.
Nederland
Landbouwminister Piet Adema had eerder deze week al aangegeven dat hij namens Nederland niet voor en ook niet tegen de toelating van glyfosaat zou stemmen in de Europese Commissie. De Tweede Kamer heeft Adema vervolgens nogmaals opgeroepen om tegen de toelating van glyfosaat te stemmen. In deze nieuwe motie riepen D66, GroenLinks en de PvdD de minister met klem op tegen de verlenging te stemmen. Ook onder meer SP, Volt, Denk, de PvdA en de PVV stemden voor deze motie.
Hete aardappel
Op NOS.nl is de reactie van Europarlementariër Bas Eickhout (GroenLinks) te lezen. Hij verwijt de EU-ministers een gebrek aan daadkracht. „Ze lijken de hete aardappel door te geven aan de Commissie, die in dat geval meestal besluit tot goedkeuring."
Tekst: Jan Schils
Beeld: Ellen Meinen