Diverse Waarde-Ringen voor biologische boeren tijdens de Dutch Food Week
Met de Waarde-Ring worden mensen onderscheiden die zich inzetten voor de verbinding tussen boeren en burgers. De Waarde-Ring is een initiatief van de Dutch Food Week en ze werd dan ook in die week - van 7 tot en met 14 oktober - in de diverse provincies uitgereikt. De volgende biologische boeren mochten er één ontvangen.
Biologische gewassen
Folkert Botma van Botmas in Engwierum was in Friesland een van de winnaars van een Waarde-Ring. 'Botma zet zich in om de grond gezonder te maken en de allerlekkerste en voedzaamste aardappelen en groenten te produceren', aldus Friesland in haar motivatie. 'Zijn overtuiging is dat het vergroten van biodiversiteit essentieel is voor een beter klimaat en gezondere gewassen. Daarom kiest hij heel bewust voor een divers aanbod aan biologische gewassen.' Botma deelt recepten en verkoopt zijn producten via de webshop op zijn website. Ook levert hij aan het UMCG en zorginstellingen.
Tuinderij de Es
In Brabant ging er een Waarde-Ring naar Bart Pijnenburg, eigenaar van Tuinderij de Es. Daar kweekt hij sinds 1981 biologische groenten die hij verkoopt in een biologische winkel. Daarnaast organiseert Pijnenburg allerlei activiteiten zoals workshops, aanschuiftafels, festivals en cursussen. Bovendien biedt hij ook dagbesteding aan voor mensen met dementie, aangepast werk voor mensen met een psychiatrische aandoening en/of mensen die hun leven weer op de rit willen krijgen.
Gezonde bodem
De Overijsselse Winny van Buuren heeft, samen met haar partner Arjen, een akkerbouwbedrijf aan de Zenderense Es in Borne. Ze werken samen met landgoed Twickel. ‘Een gezonde bodem en gezond voedsel nu en voor toekomstige generaties staat centraal in hun bedrijfsvoering. Dit doen ze door duurzaam agrarisch beheer met een positief effect op de biodiversiteit, de natuur en hun producten zoals havermout, speltbloem, roggebloem, volkorenmeel en parelgerst’, aldus de provincie Overijssel om haar een Waarde-Ring toe te kennen. De producten worden rechtstreeks aan consumenten en lokale bedrijven afgezet. ‘Winny van Buuren draagt actief bij aan kennisdeling en betrekken en verbinden mensen en collega-boeren bij het bedrijf’, vervolgt Overijssel. Dit doet ze onder andere door educatieve wandelingen en bijeenkomsten voor hun leden (vrienden van de Zenderense Es), het delen van kennis via social media, demonstraties voor collega-boeren en samenwerking met onderwijs.
Biologische stadsboerderij
Eveneens in Overijssel hebben Christian en Sanne Klein Koerkamp in mei 2022 de nieuwe biologische stadsboerderij Heerlijkheid Linde geopend, vlak bij woonwijk De Vijfhoek in Deventer). Overijssel in een toelichting: ‘In samenwerking met Stichting IJssellandschap is na jaren van vernieuwende planmakerij hun boerderij werkelijkheid geworden. Dat is gebeurd met actieve betrokkenheid van bewoners uit de wijk en deskundigen. Christian en Sanne willen met hun boerderij de verbinding tussen stad en (boeren)land leggen en bewoners van Deventer de mogelijkheid bieden om het boerenbedrijf te beleven.’ Dit doen ze in de vorm van verkoop van eigen producten, het bieden van een speelplek voor kinderen, een uitrustplek voor volwassenen en het faciliteren van wandelingen en fietsroutes over hun landerijen.
Hof van Gunterstein
In Utrecht ging er een Waarde-Ring naar Max van Tilburg van Het Hof van Gunterstein in Breukelen. Het Hof van Gunterstein is een biologische boerderij op een landgoed met een B&B, winkeltje, biologisch vlees, boerenkaas, en -zuivel. Ook kunnen burgers hun eigen groenten oogsten en bloemen plukken. Burgers en boeren werken samen in het produceren van gezond voedsel.
Tekst: Erik Kruisselbrink
Is als freelance vakbladredacteur van vele markten thuis.
Beeld: Provincie Friesland