Motie 'gentechvrij voedsel' aangenomen
Actievoeren loont
Tot grote opluchting van de biologische sector heeft de Tweede Kamer gisteren de motie van Eva Akerboom (Partij voor de Dieren) aangenomen. Biologische voeding moet vrij blijven van gentechnologie. De consument moet de vrijheid behouden om te kunnen kiezen voor voedsel zonder gentech, en de monopolisering van ons voedselsysteem door multinationals moet worden tegengegaan. Diverse biologische belangenbehartigers dienden eerder deze maand hierover een petitie in. Merle Koomans van den Dries, als bestuurslid van de Biowinkelvereniging is een van de drijvende krachten achter deze petitie, geeft een reactie.
„Geweldig dat onze petitie heeft geleid tot een motie en dat deze ook is aangenomen. Actievoeren heeft dus zin,” zegt Koomans van den Dries strijdvaardig. De directeur van voedselcoöperatie Odin vervolgt: „Maar we zijn er nog niet. De discussie die op Europees niveau wordt gevoerd over de versoepeling van de GMO-wetgeving ziet er voor de sector niet per se rooskleurig uit. Er is sprake van een sterke lobby met grote belangen bij het versoepelen van de regelgeving. Het actiecomité gaat nu kijken wat ze in Brussel kunnen bereiken. De gehele sector moet blijven herhalen dat we dit echt niet willen.”
Of en hoe het kabinet uitvoering zal geven aan deze motie is natuurlijk de vraag. Minister Adema heeft in de glyfosaatdiscussie al eerder laten zien dat ze de mening van de Tweede Kamer naast zich neerlegt. „We zullen alle kanalen gebruiken om de minister hierover aan te spreken,” zegt Koomans Van den Dries.
Niet links of rechts
De gentechdiscussie is volgens haar 'een overkoepelend vraagstuk' dat niets te maken heeft met links of rechts. Dat blijkt ook uit de stemming. Alleen BBB, CDA en SGP stemden tegen de motie. Verbaasd zegt Koomans Van den Dries hierover: „Deze partijen vinden het blijkbaar niet belangrijk dat de biologische sector wordt beschermd.”
Samen het fundament versterken
In haar functie als directeur van voedselcoöperatie Odin is Van den Dries druk bezig met aandacht vragen voor de gevolgen voor de biologische sector wanneer er in Brussel wordt gestemd voor versoepeling van de regelgeving. Volgens Koomans van den Dries hoort dit bij haar werk. „Het gaat over ons fundament. Je kunt wel denken: ik ben nu even te druk met mijn groothandel, maar ons bedrijf staat op dit fundament en dat mogen we niet verwaarlozen. We moeten hier tijd voor vrijmaken. Het moet gewoon. Punt. Het is mooi dat we elkaar binnen de biologische sector weten te vinden. Gezamenlijk optrekken is nu echt belangrijk.”