Biofruitsap in blik genomineerd voor Vlaamse bioprijs
De West-Vlaamse ondernemer Peter Harrie combineerde de overgang naar biologisch fruitsap met de omschakeling naar naar een meer ecologische verpakking. Zo valt op Vilt.be te lezen. Het fruitsap van zijn ouders werd nog afgevuld in glazen flessen en bag-in-boxen. ‘De flessen met statiegeld werden bij ons gereinigd. Dit vergde heel wat arbeid en grote hoeveelheden water, het werd te duur.’
Langere houdbaarheid
Tijdens een reis in Amerika stuitte Harrie op in blik afgevulde fruitsappen. Harrie roemt de ecologische waarden van aluminium dat 100 procent recyclebaar is. ‘Blik is veel lichter dan glas zodat het transport goedkoper is en de CO2-footprint lager is. De smelttemperatuur van blik is lager dan glas en dat kost dus minder energie bij recyclage. Blik biedt 100 procent bescherming tegen zuurstof, gas, licht en andere invloeden. Daardoor is de houdbaarheid langer. En als er statiegeld op blik wordt ingevoerd, zal er minder zwerfvuil zijn. Met blik gaan bio en ecologie hand in hand’, klinkt het. Na een lange zoektocht kwam de ondernemer uiteindelijk terecht bij een producent van kleinschalige inblikmachines.
Eerste in Europa
Drie jaar geleden werd de machine in gebruik genomen. Hiermee is Hof ‘t Klokhuis volgens eigen zeggen de eerste in Europa die vers, biologisch, natuurlijk sap in blik verpakt zonder toevoeging van water, siropen of additieven en met een houdbaarheid van minimaal drie jaar. De primeur van de duurzame, hippe verpakking bezorgde de ondernemer dan ook de nominatie van BioVLAM 2023, een prijs waarmee VLAM (Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing) de passie, innovatie en het ondernemerschap in de biosector onder de aandacht wil brengen.
900.000 blikjes
De biofruitsap, onder de naam Volpit, wordt vandaag verkocht in boerderijwinkels, bij de plaatselijke retail en bij AVEVE-winkels. Maar Harrie wil de verkoop nog verder uitbreiden. Vorig jaar was een topjaar voor Hof ’t Klokhuis met een productie van 120 ton fruit. Hiermee werden onder meer 90.000 blikjes geproduceerd, blikjes die drie jaar houdbaar zijn en zo de mindere oogst van dit jaar overbruggen.
Nieuwe smaken
De ondernemer wil in afwachting van de volgende oogst zijn tijd besteden aan het ontwikkelen van nieuwe smaken. Naast het bruisend appelsap, appel-kersensap, appel-perensap en appel-gembersap denkt hij aan de toevoeging van verschillende kruiden. Harrie zal de ontwikkeling van zijn bio fruitsappen in blik niet alleen vormgeven. ‘Mijn vriendin Anne helpt mee aan de verdere uitbouw en commercialisatie van de blikjes’, besluit hij.
Tekst: Erik Kruisselbrink
Is als freelance vakbladredacteur van vele markten thuis.
Beeld: Hof 't Klokhuis
Bron: Vilt.be