'We gaan door op de ingeslagen weg van natuurinclusief'
Conny vertelde hoe zij in 2009 het gemengde bedrijf met melkvee en pluimvee van haar moeder heeft overgenomen. Nu bijna 15 jaar later bestaat het bedrijf, dat zij samen met haar man Jan Vaarkamp heeft, uit 60 melkkoeien plus bijbehorend jongvee en een tak met 5000 biologische leghennen. ‘’Groeien in omvang is op deze locatie geen optie. We zitten op 1200 meter van een Natura 2000 gebied.’’
Wat doet Conny?
Een aantal jaren geleden nam ze deel aan de cursus bodembiologie. ‘’Ik leerde anders kijken naar de bodem. In 2018 en 2019 hadden we twee zeer droge zomers waar nauwelijks wat groeide. Toen ben ik in 2020 voorzichtig gestart met het toepassen van kruidenrijk grasland. Vanaf 2021 ben ik deelnemer aan het project ‘Kennis in en door de praktijk’. In dit project kun je als ondernemer zelf experimenteren. Daarnaast heeft Peter Vanhoof volledige kringloop van voer, water, melk en mest in beeld gebracht voor ons bedrijf. Zo zijn we anders gaan voeren, hebben we de kunstmest- en krachtvoergiften verlaagd, hooi toegevoegd aan het rantsoen en zijn we meer gaan sturen op een laag ureumgetal tussen 15 -20. Dit is volgens ons een nieuwe manier van boeren. Door meer natuurinclusief te ondernemen hopen we hier boer te kunnen blijven.’’
Conny is enthousiast over deze manier van ondernemen, wat ze vooral op haar gevoel doet. Wat haar wel tegenvalt is dat er niet of nauwelijks extra voor betaald wordt. Dat blijft een belangrijk onderdeel.
Verdienmodel natuurinclusieve landbouw
Merlissa Diele, milieueconoom bij De Natuurverdubbelaars ging vervolgens in op het verdienmodel van natuurinclusieve landbouw. Dit deed ze aan de hand van een studie naar het verdienvermogen van 13 natuurinclusieve melkveebedrijven in Nederland. ‘’Er is niet 1 verklarende factor die bepaalt wat het verdienvermogen is’’, stelt Merlissa. Zo komt uit het onderzoek naar voren dat een neventak geen bepalende factor hoeft te zijn. Dat geldt ook voor de intensiteit. Het is namelijk niet zo hoe ex- of intensiever, hoe hoger het resultaat. Er zit veel verschil tussen boeren en in hun startpositie, bijvoorbeeld: heb je veel land om je bedrijf of niet?
Diele heeft ook een bedrijfseconomische analyse gemaakt van het bedrijf van Conny. Wil je meer weten over hoe het bedrijf in Lunteren het doet? Lees het hele verhaal dan bij Platform Natuurinclusieve landbouw Gelderland.
Tekst: Robert Hüsken
Robert Hüsken is freelance tekstschrijver en podcastmaker voor diverse bedrijven, media en andere organisaties.
Beeld: Platform Natuurinclusieve landbouw Gelderland
Bron: Platform Natuurinclusieve landbouw Gelderland