99 procent bio melkveehouders in één klap top EKO-keurmerk waardig
Stichting EKO-keurmerk en de Natuurweide tekenen EKO-Systeemerkenning overeenkomst
De Natuurweide voorzitter en EKO-bestuurder Sybrand Bouma over de collectieve erkenning: „De biologische zuivelsector heeft al jaren, sinds 2020 zelf verantwoordelijkheid genomen voor enkele bovenwettelijke normen inclusief borging en certificering van veehouders om zo steun te geven aan de verdere doorontwikkeling. We konden en wilden niet wachten op Europese regelgeving. Dat geeft energie, we doen het samen met melkveehouders en zuivelorganisaties want we willen het iedere dag nog beter doen dan nu al het geval is."
Stichting EKO waardeert de inzet van het programma Aanvullende Normen voor biologische zuivel en neemt deze normen over en als basis voor het verlenen van het EKO keurmerk aan deelnemers EKO-voorzitter Douwe Monsma: „Dit is een belangrijke stap voor de nieuwe richting die Stichting EKO inslaat. Met de EKO-Systeemacceptatie zijn 99 procent van de melkveehouders EKO-keurmerkwaardig. Daarmee opent zich de weg om deze hoge standaard van de Nederlandse biologische zuivel ook met EKO herkenbaar te maken voor de Nederlandse consument.”
Logische stap
De EKO Systeemerkenning van de zuivelsector is een logische stap. In 2017 heeft Stichting EKO de Aanvullende Normen van de zuivelsector al integraal overgenomen als EKO-normen. In 2019 is een Intentieverklaring tussen beide partijen afgesloten om de samenwerking in het ontwikkelen van de normen te versterken en herkenbaar te maken met het EKO-keurmerk.
Bavo van den Idsert: „hiermee erkennen wij de stappen die de zuivelsector zelf heeft gezet. Eerder namen we hun normen over, nu erkennen we ze. Er gaat meer kracht uit van erkenning, hebben we gedurende het proces gemerkt. De sector staat zelf aan het roer."
EKO Systeemerkenning uitbreiden naar andere biologische deelsectoren
Stichting EKO is in gesprek met andere biologische deelsectoren om de EKO-Systeemerkenning uit te breiden. Douwe Monsma: „Idealiter gaan we dezelfde weg volgen met alle biologische deelsectoren. Dit vergt wel dat sectoren duidelijk extra duurzamere stappen zetten. We hopen dat ze, net als de zuivel, meer zelf het initiatief nemen en keuzes maken hoe hun deelsector nog beter aan de maatschappelijke wensen kan voldoen. Stichting EKO wil daarbij ondersteunen, stimuleren en toezicht houden op de eisen zodat deze blijven voldoen aan de eisen die aan een topkeurmerk gesteld worden.”
Bavo van den Idsert vult hierop aan: „De boeren willen wel. Stappen vooruit zetten zit in hun DNA. Maar extra stappen zetten brengt extra kosten met zich mee. Boeren doen wat de maatschappij van het vraagt, echter de extra zorg voor dierenwelzijn, bodem- en waterkwaliteit zou extra beloond mogen worden. De overheid zou serieus moeten onderzoeken hoe ook deze voorhoede hierin ondersteund kan worden.”
Bio van eigen bodem
Het vertrouwde EKO-keurmerk staat vanaf 2024 voor de Nederlandse herkomst van biologische producten. Het komend jaar schakelen de aangesloten producenten over naar het vernieuwde EKO-sterren keurmerk. Zo krijgt de consument de zekerheid dat producten met het EKO-sterren keurmerk van Nederlandse biologische boeren afkomstig zijn.
Tekst: Anna Veltman
Opgegroeid op het gemengd biodynamische bedrijf van Warmonderhof. Gestudeerd aan de HAS in Dronten en Wageningen UR. Naast het werk op ons biologische akkerbouwbedrijf in Biddinghuizen ben ik werkzaam als redacteur voor Ekoland én trotse eigenaar van een hele grote mobiele kippenkar.
Beeld: Stichting EKO-keurmerk
Bron: Stichting EKO-keurmerk