Europarlement debatteert vandaag over deregulatie gentechnolgie
Het wetsvoorstel zal vandaag worden besproken door de leden van de landbouwcommissie. Op 7 november debatteert de milieucommissie over dit onderwerp. De milieucommissie stemt op 23 december, de Commissie Milieu stemt op 11 januari. Deze stemmingen gaan als ‘zwaarwegend advies’ naar het Europese Parlement, dat in januari of februari stemt over het wetsvoorstel. Ook de raad van ministers, waar alle lidstaten in vertegenwoordigd zijn, zal stemmen. Als het Europees Parlement en de raad van landbouwministers beide instemmen met het voorstel, dan gaan vertegenwoordigers van die twee partijen met de Europese Commissie in overleg, in een zogeheten triloog, om de specifieke punten van het wetsvoorstel uit te werken.
Motie in Tweede Kamer
Zo ver is het echter nog niet. De Tweede Kamer heeft vorige week een motie aangenomen, waarin gepleit wordt dat biologische producten vrij moeten kunnen blijven van gentechnologie. In de motie staat dat de consument de vrijheid moet blijven behouden om te kunnen kiezen voor voedsel zonder gentech en dat de monopolisering van ons voedselsysteem moet worden tegen gegaan. Of en hoe het kabinet invulling gaat geven aan deze motie is de vraag. Minister Adema heeft al eerder laten zien de mening van de Tweede Kamer naast zich neer te leggen.
Transparantie
Tijdens een persconferentie deze ochtend waarschuwden Friends of the Earth Europe en de Slow Food beweging voor de risico’s die het voorstel met zich mee brengt. Madeleine Coste, directeur belangenbehartiging bij Slow Food, zei hierover het volgende. „Er bestaat geen twijfel meer: landbouw- en voedselsystemen moeten anders om de klimaat- en biodiversiteitscrises te bestrijden. Hoewel we beloften horen dat NGT’s boeren hierbij zullen helpen, is er in dit stadium eenvoudigweg geen bewijs. Gentechnieken zoals CRISPR-Cas zijn nieuw in de landbouw, het is volkomen onverantwoord en veel te voorbarig om de huidige EU-regelgeving hiervoor te dereguleren. De veiligheid van deze technieken moet uitgebreid worden beoordeeld en de keuzevrijheid voor boeren en consumenten moet gegarandeerd worden.”
Mute Schimpf, voedselcampagnevoerder bij Friends of the Earth Europe vulde aan: „bedrijven uit de agroindustrie stellen dat NGT’s de oplossing zijn voor duurzame voedselsystemen. Echter, pleiten zij ook voor afschaffing van de etiketteringsplicht waardoor het gebruik van NGT’s onzichtbaar wordt voor de consument. De waarheid is dat deze bedrijven weten dat consumenten afwijzend staan tegenover gentechniek. Het Europees Parlement en de ministers moeten opkomen voor het recht op transparantie."
Grietje Raaphorst, zaadproducent en mede-eigenaar van Nordic Maize Breeding, sprak zich duidelijk uit. Met haar eigen bedrijf heeft zij de desastreuze gevolgen van gentech ervaren. Raaphorst: „de Commissie is bereid de voedselmonopolies te versterken en de keuzevrijheid voor veredelaars, boeren en burgers in te perken. Ze doen dit omdat ze zijn misleid door de valse belofte van de agro-industrie dat nieuwe GGO’s de wereld duurzaam zouden kunnen voeden. Een goede transitie naar een duurzaam voedselsysteem kan alleen plaatsvinden door diversiteit in gewassen, genetische uitgangsmateriaal, veredelingsbedrijven en landbouwmethoden.”
Tekst: Anna Veltman
Opgegroeid op het gemengd biodynamische bedrijf van Warmonderhof. Gestudeerd aan de HAS in Dronten en Wageningen UR. Naast het werk op ons biologische akkerbouwbedrijf in Biddinghuizen ben ik werkzaam als redacteur voor Ekoland én trotse eigenaar van een hele grote mobiele kippenkar.
Beeld: Ellen Meinen
Bron: Slow Food Press Office