AERES MBO Velp start met nieuwe opleiding
Nieuwe mbo-opleiding biologische teelt in Velp
De werving voor de opleiding is dit najaar begonnen. Om de opleiding goed vorm te geven werkt onderwijsontwikkelaar en docent teelt Sjakkelien de Kwaadsteniet samen met 15 biologische bedrijven in de regio, die samenwerken in een Biospot. Zo sluit de opleiding goed aan bij de vragen en wensen vanuit het bedrijfsleven. De nieuwe opleiding biologische teelt in Velp is een driejarige gecombineerde BOL/BBL (voltijd /deeltijd)-opleiding, op MBO niveau 3. In het eerste jaar zijn de studenten voltijds op school, om de basisbeginselen van de teelt onder de knie te krijgen. Sjakkelien de Kwaadsteniet: “Biologische bedrijven geven aan dat veel startende deeltijdstudenten nog weinig kennis en vaardigheden hebben bij start van hun eerste jaar BBL en dat begeleiding hierdoor heel veel werk kost. Door ze eerst een jaar samen voltijds op te leiden, hopen we de studenten de basisbeginselen van de biologische teelt mee te geven. Ze beginnen dus niet bij nul als ze starten als bbl-er bij een biologisch bedrijf.”
In het eerste jaar zijn de studenten voltijds op school.
De verwachting is dat er in augustus 2024 zo’n 15 studenten zullen beginnen met de nieuwe opleiding. Deze studenten krijgen een brede opleiding biologische teelt. Uiteenlopende biologische bedrijven, waaronder bio-akkerbouwbedrijven, kwekerijen, grotere tuinderijen en fruittelers zijn benaderd om mee te denken. Deze bedrijven werken samen in de Biospot Velp. De Kwaadsteniet: “Ik ben al bij veel bedrijven op bezoek geweest om kennis te maken en om samen te kijken welke inbreng de bedrijven willen en kunnen leveren. De opleiding zal deels op biologische bedrijven plaatsvinden, om zo een goede aansluiting te hebben bij de praktijk.”
Biospot
Jolanda Veenhof-Tas van Vitalis biologische Zaden uit Voorst is actief betrokken bij de opstart van de nieuwe opleiding. Tas: “We dragen graag bij aan elke opleiding waar studenten een gedegen achtergrond krijgen in de (biologische) teelt. Vitalis is daarom ook partner geworden van het Aeres-project waarin biologisch geïntegreerd wordt in alle agro-opleidingen van Aeres MBO en HBO. Velp is dicht bij ons in de buurt, we hopen als bedrijf via deze nieuwe opleiding biologische teelt in de toekomst nieuwe medewerkers te vinden.” Biologisch-dynamisch akkerbouwbedrijf Ekoboerderij De Lingehof in Hemmen is ook lid van de Biospot Aeres Velp. Medewerker Linda Calciolari deelt graag haar bedrijfservaringen met studenten en is blij met de nieuwe opleiding in Velp. “Deze vult het gat dat er nu ligt tussen de gangbare teeltopleidingen en de bd-opleiding op de Warmonderhof. Er is behoefte aan praktisch opgeleide medewerkers bij biologische akkerbouwers. Maar vanuit de huidige gangbare teeltopleidingen stromen studenten door naar gangbare bedrijven en Warmonderhoffers starten vaak een eigen bedrijf. Ook kan de opleiding een rol spelen bij het op gang brengen van het gesprek over de transitie van de landbouw, juist vanuit die tussenpositie.”
Om een bbl-er aan te kunnen nemen, moet je een erkend werkleerbedrijf zijn.
Invulling lesprogramma
Op dit moment wordt er gewerkt aan de concrete invulling van het opleidingsprogramma voor het eerste leerjaar. De Kwaadsteniet: “In het eerste jaar zijn de studenten drie dagen op school, die gevuld worden met algemene vakken zoals rekenen, taal en burgerschap en beroepsgerichte vakken, die gekoppeld worden aan het seizoen. De vierde dag ga ik met ze op pad naar bedrijven, dat is de projectdag. Het idee is dat de ondernemer die dag mee vormgeeft: hij of zij vertelt over het thema van de dag en de studenten kunnen meteen de praktijk zien en aan de slag gaan. Op de vijfde dag lopen de studenten stage bij een biologisch bedrijf, dan zijn ze echt aan het werk.”
Na het eerste studiejaar start de deeltijdopleiding. Uitgangspunt voor de samenwerking met de bio-bedrijven in de biospot is dat de bedrijven in het tweede jaar van de opleiding open staan voor een betaalde bbl-er. Dit uitgangspunt is voor kleinere tuinbouwbedrijven een lastige, zij werken niet of nauwelijks met betaalde krachten. Aeres Velp hanteert de wettelijke eisen: als je als bedrijf een bbl-er wilt aannemen, moet je een erkend werkleerbedrijf zijn en de student moet een praktijkbegeleider hebben vanuit het bedrijf. De bbl-er krijgt een contract voor minimaal 20 uur per week en krijgt hiervoor minimaal het minimumloon en vakantiegeld uitbetaald. Het bedrijf kan een vergoeding bij RVO aanvragen voor de begeleiding van de student tot maximaal € 2700,00.
Relatie met de Warmonderhof
En Aeres MBO Warmonderhof in Dronten dan? De Warmonderhof richt zich op de bio-dynamische landbouw, waarbij zowel plant als dier aan bod komen. De opleiding in Velp is alleen gericht op de teelt. De verwachting is dat studenten die in Velp gaan studeren een heel diverse achtergrond zullen hebben: zowel zonen en dochters van bestaande biologische (en gangbare) bedrijven, als studenten die niet afkomstig zijn vanuit de landbouw maar wel grote interesse hebben in de biologische teelt. Studenten kunnen na afstuderen aan het werk bij grotere bio-akkerbouw of tuinbouwbedrijven of (al dan niet na een vervolg-hbo-opleiding) als adviseur voor de biologische sector, of ze gaan aan de slag als ondernemer in de biologische teelt. square
Miriam van Bree werkt bij Breedeblik
Kennismakingsdagen Velp
Ben je scholier en wil je de sfeer proeven bij Aeres Velp en verder kennismaken? Alle data van de open dagen en de kennismakings-dagen vind je hier:
Ben je biologisch boer of tuinder en wil je meer weten over de vergoeding voor praktijkleren?
Kijk hier:
Tekst: Miriam van Bree
Beeld: Louise van den Broek, Twan van Gemert