Opinieonderzoek: steun voor dierwaardige veehouderij, ook op rechts
Kieskompas peilde de meningen van 6.934 kiezers over het houden van dieren in de veehouderij. Hieruit blijkt dat het grootste deel van de ondervraagden een herziening van de veehouderij in Nederland steunt.
Natuurlijk gedrag
Ruim vier op de vijf Nederlanders, waaronder kiezers van de BBB, NSC en VVD, vinden dat dieren in de veehouderij hun natuurlijke gedrag moeten kunnen uiten. Dit betekent dat varkens kunnen wroeten, geiten kunnen klimmen en kalfjes bij de koe kunnen drinken. Ook vinden bijna vier op de vijf Nederlanders dat alle dieren iedere dag naar buiten moeten kunnen en dat er een einde moet komen aan lichamelijke ingrepen, zoals het afbranden van varkensstaarten. BBB, CDA, FvD en Pieter Omtzigt stemden in september tegen een motie van D66 om onnodige ingrepen bij dieren te stoppen. ‘De VVD ook,’ vertelt Sandra Beuving van de Dierencoalitie, „maar die partij steunt in het verkiezingsprogramma alsnog een verbod.”
Kiezers van alle politieke partijen, met uitzondering van JA21, zijn in meerderheid voor een verbod op methoden die de productie per dier verhogen, zoals de extreme groei van plofkippen. Twee derde van alle kiezers steunt een verbod op megastallen. De VVD heeft als enige partij aangegeven het ophokken van dieren te steunen als daarmee schadelijke emissies worden voorkomen. Slechts 7 procent van de VVD-kiezers is het daarmee eens, van alle kiezers 5 procent, stelt Kieskompas.
„De resultaten van het opinieonderzoek liegen er niet om. De Nederlandse kiezer wil naar een veehouderij waar de behoeften en het welzijn van het dier voorop staan,” concludeert Beuving. „Dit biedt kansen voor het nieuwe kabinet. Potentiële coalitiepartijen kunnen nu eindelijk daadkracht tonen en beleid maken voor een dierwaardige veehouderij” aldus Beuving.
Stalbranden voorkomen moet verplicht worden
Het onderzoek toont ook aan dat negen van de tien Nederlanders wil dat er verplichte maatregelen komen om stalbranden te voorkomen. De achterban van Forum voor Democratie is hier het minst enthousiast over. Een nipte meerderheid is echter voor, net als de partij in de Tweede Kamer. Bij andere partijen is rond de 90 procent steun, bij de BBB 85 procent. Caroline van der Plas stemde vorig jaar tegen verplichte maatregelen.
Meest diervriendelijke standpunten
De fracties van de Partij voor de Dieren, maar ook D66, GroenLinks/PvdA, PVV, SP en Volt, hebben, net als hun achterban, de meest diervriendelijke standpunten. Enkele partijen hebben de Dierenkieswijzer niet ingevuld. Hierdoor is niet voor alle partijen duidelijk hoe zij over alle standpunten denken.
Over het opienieonderzoek
De Dierenbescherming en de Dierencolatitie hebben Kieskompas opdracht gegeven voor dit opinieonderzoek. Het volledige onderzoek is hier te lezen. De resultaten uit het onderzoek zijn gewogen op Nielsen-regio (regionale indeling ten behoeve van marktonderzoek), geslacht, leeftijd, opleiding, etniciteit en stemgedrag bij de Tweede Kamerverkiezingen van maart 2021 zodat de uitkomsten op deze kenmerken representatief zijn. 50PLUS, BIJ1, BVNL, DENK en kleinere partijen zijn vanwege een laag aantal respondenten niet meegenomen in de analyse. De Dierencoalitie is een samenwerking van 17 dierenbeschermingsorganisaties.
'Landbouwpartijen' reageren niet
De stellingen zijn gedeeld met politieke partijen met het verzoek om iedere stelling te beoordelen met ‘eens, neutraal of oneens’. Ook kon een toelichting worden geven. Deze antwoorden zijn integraal opgenomen in de Dierenkieswijzer. BBB, CDA, ChristenUnie, Forum voor Democratie en SGP reageerden niet. NSC liet weten geen beoordelingen te kunnen aanleveren. Voor die partijen heeft de Dierenkieswijzer, zover mogelijk, de standpunten bepaald op basis van verkiezingsprogramma’s en stemmingen over moties in de Tweede Kamer. Agrio heeft navraag gedaan bij CDA, BBB en ChristenUnie, waarom de partijen niet hebben gereageerd. Reactie in afwachting.
Dierenkieswijzer
De Dierenkieswijzer toont de resultaten van het onderzoek van Kieskompas en de standpunten van de 14 grootste politieke partijen. De website, dierenkieswijzer.nl, verschijnt vrijdag 3 november na het DierenDebat in Nieuwspoort, 15.00–16.30. De Dierenkieswijzer wordt mede mogelijk gemaakt door de Fred Foundation.
Tekst: Anna Veltman
Opgegroeid op het gemengd biodynamische bedrijf van Warmonderhof. Gestudeerd aan de HAS in Dronten en Wageningen UR. Naast het werk op ons biologische akkerbouwbedrijf in Biddinghuizen ben ik werkzaam als redacteur voor Ekoland én trotse eigenaar van een hele grote mobiele kippenkar.
Beeld: Ruth van Schriek
Bron: Dierencoalitie