‘Groei Nederlandse bio-teelt kan alleen als afzet in Europa groeit’
Dat zegt Jasper Brinks, specialist akkerbouw bij Agrifirm. Hij maakt zich zorgen over de afzet van Nederlandse biologische producten. In de afgelopen jaren is het areaal biologische landbouw gegroeid. „De afzet kan de snelheid van de areaalgroei niet bijhouden. Er ontstaat dan snel een overschot.”
De areaalgroei stagneert nu weer, merkt Brinks. „De haperende afzet heeft een weerspiegeling op de stemming. Die is nu negatief.” Dat leidt er volgens hem toe dat een aantal in omschakeling zijnde telers nu een pas op de plaats maakt. „Enkele kleine telers stoppen met bio per 2024.”
„De afzet kan de snelheid van de areaalgroei niet bijhouden.”
Ruimte voor biologisch blijft er echter altijd, is zijn overtuiging. „Op de langere termijn is er zeker groei mogelijk.” Maar dat gaat niet zonder slag of stoot. Wat zou helpen, is als het prijsverschil tussen biologische en gangbare producten kleiner zou worden door bijvoorbeeld een BTW-verlaging. „Dan is de consument wellicht meer genegen om biologisch te kopen.”
Het stimuleren van de biologische consumptie moet echter op Europees niveau worden gestimuleerd, vindt Brinks. „Nederland is veel te klein hiervoor. We kunnen nu al niet meer alle producten kwijt. 70 tot 80 procent van de Nederlandse bio-producten gaat naar het buitenland. “
De Europese doelstelling van 25 procent biologisch in het jaar 2030 doet Brinks af als een utopie. „Dat hebben we altijd al gezegd.” Volgens de teeltspecialist gaat de sector „de 10 procent nog niet eens aanraken in 2030”.
De crux ligt volgens hem bij de consument. „Als de consument vraagt om biologische producten, gaan de boeren deze vanzelf telen.”
Sterk wisselende kwaliteit
De kwaliteit van veel biologische producten is dit jaar sterk wisselend van kwaliteit. Voor vrijwel alle biologische producten geldt: wat voor de regen is geoogst, is op zich van goede kwaliteit.
Granen die voor de regen zijn geoogst kunnen nog goed verkocht worden aan de humane afzet, maar voor de rest is feed de uiteindelijke afzetmarkt, stelt Agrifirm. In de aardappelen is phytophthora gaan opspelen in augustus. „Maar toen was het zo nat dat de telers niet het land op konden om te branden. Sommige percelen zijn dan ook doodgegaan door phytophthora. Dat geeft ons wel zorgen over het behoud van de kwaliteit in de bewaring.” Ook de kwaliteit van de uien is wisselend.