Remeker brouwt bier van biologische wei
Voor het brouwproces is Remeker een samenwerking aangegaan met de Amsterdamse brouwerij Kleiburg. Afgelopen week is de eerste 1.730 liter bier gebrouwen, waarbij het water is vervangen door wei. „Nu is het afwachten of het ook gelukt is”, geeft hij aan.
Voor de afzet van het wei-bier mikt kaasboerderij Remeker op het horecakanaal, waar ook veel van de biologische rauwmelkse kazen naar toe gaan. Mocht het een succes worden, dan kan in principe 7.000 liter wei in de week worden omgezet tot bier. „Het is een totaal nieuw product; niemand heeft dit”, aldus de kaasmaker.
Biologische hop
Het bier is nog niet biologisch gecertificeerd omdat brouwerij Kleiburg dat nog niet is. Maar er staan plannen op stapel voor nieuwbouw in Ede, en die nieuwe brouwerij zal wel biologisch gecertificeerd worden. Met name biologische hop is nu nog lastig te krijgen, vertelt Van der Voort. Daarvoor zijn brouwers nu nog aangewezen op Nieuw-Zeelands product, maar import over zo’n grote afstand strookt niet met de biologische gedachte. Er is echter goede hoop dat er volgend jaar biologische hop beschikbaar komt vanuit Brabant.
De gebruikte granen (spelt en haver) zijn wel biologisch en afkomstig van lokale telers. Op termijn wil Van der Voort die zelf gaan telen, nu de onderneming er 15 hectare akkerbouwgrond erbij heeft verworven.