Aldi pleit voor duidelijke en uitgebreide etikettering van genetische manipulatie

In antwoord op een vraag van de Duitse Aurelia Foundation verklaarden de bedrijven: "ALDI Sud en ALDI Nord blijven de etiketteringsplicht ondersteunen, om onze klanten de keuzevrijheid te geven. Om dit te bereiken, hebben we het voorzorgsprincipe nodig met een passende risicobeoordeling en transparantie in de hele toeleveringsketen."
Retail is belangrijke schakel tussen wensen consument en voedselproducenten
De directeur van het Duitse Verband Lebensmittel ohne Gentechnik (VLOG) Alexander Hissting licht toe: „Met Aldi heeft de tweede grote levensmiddelenretailer zich nu duidelijk gepositioneerd op het gebied van consumentenbescherming ten aanzien van het huidige wetgevingsvoorstel van de Europese Commissie over de deregulering van genetische manipulatie. Dit is een zeer belangrijk signaal, want de levensmiddelenhandel is de centrale schakel tussen de wensen van consumenten en voedselproducenten. De Europese Commissie en het Europees Parlement kunnen dit niet negeren en moeten ervoor zorgen dat de uitgebreide etiketteringsplicht voor alle soorten nieuwe genetische manipulatie van kracht blijft – in tegenstelling tot wat de dereguleringsplannen tot nu toe hebben voorzien."
Op de levensmiddelenbeurs Anuga begin oktober 2023 had de Rewe Group, samen met andere bedrijven, VLOG en de Association of Organic Food Manufacturers (AöL), zich al uitgesproken voor goedkeuringsprocedures, risicobeoordeling, traceerbaarheid en etikettering voor nieuwe genetische manipulatie.

Tekst: Anna Veltman
Opgegroeid op het gemengd biodynamische bedrijf van Warmonderhof. Gestudeerd aan de HAS in Dronten en Wageningen UR. Naast het werk op ons biologische akkerbouwbedrijf in Biddinghuizen ben ik werkzaam als redacteur voor Ekoland én trotse eigenaar van een hele grote mobiele kippenkar.
Beeld: Ellen Meinen
Bron: ohnegentechnik.org