Beneo-Orafti: markt biologische inuline ingestort
Nadat Beneo-Orafti vorig jaar gestart was met de productie van biologische inuline, gaan de productielijnen in 2024 tijdelijk dicht. Zo meldt Vilt.be. ‘De markt is volledig ingestort’, aldus een toelichting van het concern. Beneo-Orafti is een dochterbedrijf van het Duitse Südzücker en zusterbedrijf van Tiense Suiker. Ook de Franse suikergigant Tereos kondigde om dezelfde redenen al het tijdelijke einde aan van biologische suikerproductie voor volgend jaar.
Sinds augustus 2022
Eind augustus 2022 werd de eerste biologische cichorei geoogst voor de Belgische suikerproducent Beneo-Orafti. Cichorei dient als grondstof voor de extractie van inuline en oligofructose, stoffen die onder andere in yoghurt en ontbijtgranen voorkomen. ‘Voor biologische yoghurt en ontbijtgranen is uiteraard biologische inuline nodig’, verklaart Erwin Boonen, directeur grondstoffen bij zusterbedrijf Tiense Suiker, destijds het marktpotentieel. Het bedrijf deed drie jaar geleden al proeven met biologische cichorei en ging met het eindproduct de boer op.
Stekker eruit
Een jaar na de opstart trekt Beneo-Orafti, wiens fabriek zich in Oreye nabij Luik bevindt, de stekker alweer uit de productie van biologische inuline. ‘Dit jaar is er nog wel cichorei gecontracteerd en zullen we in productie zijn, maar voor volgende campagne staken we de productie tijdelijk’, aldus Boonen die wijst naar de gedaalde koopkracht onder consumenten. ‘De vraag is maar een schijntje van wat wij voorzien hadden’, verklaart hij.
Gedaalde koopkracht
De gedaalde koopkracht van de consument wordt niet alleen gevoeld op de jonge inulinemarkt, ook de biologische suiker bevindt zich in moeilijke tijden. ‘Bij een gedaalde koopkracht besparen consumenten het eerst op de duurdere producten. Wij merken dan ook een sterke daling van de vraag naar biologische suikerproducten’, vertelt Boonen. De biologische suiker wordt in Duitsland geproduceerd door Südzucker, de moederholding van Tiense Suikerraffinaderij. Ondanks de flinke vraagdaling, gaat de productie hier wel verder, laat Boonen weten.
Tereos stopt
Dat geldt niet voor het Franse Tereos. Eerder deze maand liet de Franse suikergigant weten te stoppen met de inname van biologische bieten vanaf het seizoen 2024-2025. ‘We blijven sinds enkele maanden een sterke afname van de vraag naar biologische suiker en alcohol bij onze klanten waarnemen. Dat heeft ernstige gevolgen voor de verkopen van Tereos’, aldus een woordvoerder.
Voldoende voorraad
Tereos heeft naar eigen zeggen voldoende biologische producten in voorraad om tot zeker 2025 nog aan de bestaande vraag te voldoen. De verwerker heeft tot nu toe het overschot aan biologische bieten als gangbaar verwerkt, maar wil daar niet mee doorgaan. Boeren die wel biologisch willen doorwerken, moeten er rekening mee houden dat ze voor die bieten de gangbare prijs zullen ontvangen.
Wel biologische bieten
Om geen boeren te verliezen aan andere teelten, gaat Südzucker ondanks het overaanbod van biologische suikerproducten, volgend jaar wel nog verder met de inname van biologische bieten. Dat geldt dus niet voor cichorei waar de vraaguitval nog sterker is. Beneo-Orafti neemt dit jaar cichorei van een paar honderd hectare in. Het gros hiervan komt uit Wallonië, terwijl het Vlaamse aandeel beperkt is. Boonen sprak vorig jaar in bijzijn van Inge Moors nog over een ‘mooie kans’ voor Vlaamse boeren.
Tekst: Erik Kruisselbrink
Is als freelance vakbladredacteur van vele markten thuis.
Beeld: Susan Rexwinkel
Bron: Vilt.be