Geen akkoord binnen Permanent Beroepscomité van de Europese Commissie
Europese Commissie verlengt gebruik glyfosaat met tien jaar

Nu er geen politieke keuze is gemaakt door de lidstaten, gaat de Commissie, in overeenstemming met de EU-wetgeving, nu zelf een besluit nemen. In het EC-voorstel stond al dat de goedkeuring van de stof glyfosaat met tien jaar zou worden verlengd.
De Commissie is op basis van onderzoeken door de Europese Autoriteit voor voedselveiligheid (EFSA) en het Europees Agentschap voor chemische stoffen (ECHA) van mening dat de toelating van glyfosaat met tien jaar verlengd kan worden. Nederland onthield zich donderdag van stemming, net als een maand geleden omdat het op deze manier recht doet aan het complexe en ingewikkelde dilemma, zo laat het ministerie van LNV in een verklaring weten.
De tekst gaat verder na de tweet
De huidige toelating van glyfosaat loopt af op 15 december 2023. De Europese Commissie had tot die datum om een besluit te nemen.
Gekwalificeerde meerderheid
In de vergadering van 13 oktober slaagde Europa er niet in om een besluit te nemen over het voorstel van de Europese Commissie om de goedkeuring van glyfosaat met tien jaar te verlengen. Bij de stemming in Brussel op 13 oktober stemden achttien EU-lidstaten voor het voorstel, goed voor ‘slechts’ 55,03 procent van de EU-bevolking. Nederland, België, Duitsland, Frankrijk, Bulgarije en Malta (samen 41,96 procent van de EU-bevolking) onthielden zich van stemming.

Tekst: Fenneke Wiepkema
Journalist, opgegroeid op een akkerbouwbedrijf. Schreef al voor verschillende landbouwuitgevers over het vakgebied akkerbouw en doet dit sinds 2012 als chef-redacteur akkerbouw bij Agrio. Schrijft en coördineert voor Akkerwijzer.nl, het vakblad Akkerwijzer en de regionale titels van Agrio.

Tekst: Bas Lageschaar
Bas Lageschaar groeide op tussen de weilanden in de Achterhoek. Daardoor had hij altijd al belangstelling voor de agrarische sector. Voor Agrio zit hij in de redactie politiek en beleid. Bas volgt het laatste (regionale) nieuws op de voet en schrijft voor de regionale websites en verschillende printuitgaven.
Beeld: Ruth van Schriek