Duitse landbouwminister wil nationaal verbod op glyfosaat
Uitgerekend op de dag dat Özdemir (Groenen) zijn biologische strategie presenteerde, besloot de Europese Commissie de toelating van glyfosaat met nog eens tien jaar te verlengen. Dit lijkt een klap in het gezicht van de Groenen: zij vechten al jaren voor een verbod op gewasbeschermingsmiddelen op basis van deze werkzame stof. Nadat het Europese standpunt bekend werd, kondigde Özdemir aan dat hij alles gaat controleren. Hij sluit een landelijk verbod of strengere regels voor de omgang met glyfosaat niet uit.
Juridische basis
Eenvoudig is het niet om een nationaal verbod af te dwingen. Zijn voorgangster Julia Klöckner (CDU) kondigde eerder al een Duits verbod op glyfosaat aan vanaf 2024. Of het verbod voldoende juridische basis heeft, is de vraag. Een EU-verordening bepaalt immers welke gewasbeschermingsmiddelen in de lidstaten gebruikt mogen worden.
Volgens dezelfde EU-regelgeving kan een lidstaat ook weigeren een gewasbeschermingsmiddel op zijn grondgebied goed te keuren, ondanks EU-goedkeuring, meldt het Duitse journaal. Om dat voor elkaar te krijgen, zijn goede argumenten nodig. Duitsland zou bijvoorbeeld moeten bewijzen waarom glyfosaat op percelen aan de linkerkant van de Oder een groter risico vormt voor mens en natuur dan op Poolse percelen aan de andere kant van de Oder.
Duitsland heeft zich onthouden van stemming. Het liefst had Özdemir nee gestemd, zegt hij. „We moesten ons onthouden van stemming in Brussel, omdat er geen eenduidig standpunt was in het federale kabinet.”
Luxemburg
Duitsland is niet het eerste land dat dit probeert. Luxemburg heeft deze weg al eens bewandeld, maar struikelde bij de hoogste administratieve rechtbank van het land. Als het Duitsland wel lukt om het gebruik van glyfosaat in eigen land te verbieden, ook al is het volgens de EU-wetgeving toegestaan, zal dit waarschijnlijk leiden tot een stroom van rechtszaken.