'Sturen van lig- en mestgedrag varkens belangrijk voor emissiebeperking'
Bio-varkenshouders waren in het verleden automatisch vrijgesteld van maatregelen om de ammoniakuitstoot te beperken. Inmiddels is die vrijstelling vervallen en wordt het in 2025 (met de invoering van de omgevingswet) verplicht om bij nieuwbouw en verbouw van de stal minimaal 2 reductiemaatregelen te nemen uit een vastgestelde lijst. Deze lijst is tot stand gekomen in overleg met de sector en onderzoekers.
De onderzoekers hebben een aantal maatregelen onderzocht op effectiviteit, ondernemers hebben gekeken naar de praktische toepasbaar ervan. Op de vergadering werd een film gelanceerd waarin de belangrijkste reductiemaatregelen werden toegelicht en een bijbehorende stalkaart gepresenteerd.
Hans Fuchs, projectleider van Bionext: „We hebben filmopnames gemaakt bij vijf biologische varkenshouders die allemaal maatregelen genomen hebben om de emissies beperken. Belangrijke uitgangspunten voor emissiebeperking in de biologische varkenshouderij zijn het sturen van het lig- en mestgedrag met de hokinrichting of het scheiden van vaste mest en dunne fractie."
Realtime sturen op emissie
Vanuit de zaal kwam de vraag of realtime sturen op de emissie niet slimmer was dan het verplicht stellen van een lijst met maatregelen. Fuchs: „Op dit moment is het lastig om bij biologische bedrijven de uitstoot te meten. Bij een gangbare stal is het simpel: je meet bij de ventilatoren. Maar bij biologisch zijn er veel meer contactpunten met buiten.’ Toch verwacht hij geen problemen als de overheid uiteindelijk toch voor realtime metingen kiest. ‘Als dat gaat komen, gaan de bedrijven echt wel meettechnieken met sensoren voor de biosector uitvinden, maar nu is er niet voldoende vraag."
Daarna stond de markt op de agenda. VBV-voorzitter Jeroen Neimeijer stelde de zaal de vraag waar de sector met elkaar naar toe wil. Wat wordt de stip aan de horizon? Meer afzet in Nederland, ook van de rest van het varken? Inzet op productinnovaties om heel het varken in NL te verkopen? Een andere margeverdeling in de keten? Of meer promotiebudget? Wat het gaat worden is nog niet duidelijk, maar uit de peiling in de zaal bleek dat zowel de varkenshouders als de aanwezige bedrijven mee willen werken aan een goed plan.
Nieuwe studieclubs voor biologische varkenshouders
Bas de Bruin, een 28-jarige biologische varkenshouder wil een studieclub voor jonge boeren in de biologische varkenshouderij opzetten. De insteek: ‘Laten we 2 keer per jaar bij elkaar komen. 1x om cijfers te vergelijken en 1 x een inhoudelijk onderwerp of een excursie.’ Aanmelden voor de studieclub kan bij bt.debruin@hotmail.com.
Ook biologische vleesvarkenshouders komen bij elkaar in een studieclub. VBV-bestuurder Rubert Duim is hier de organisator. Ze zijn al 1x bij elkaar geweest en er is plek voor nog meer bio-varkenshouders. De opzet is vergelijkbaar: 2 bijeenkomsten per jaar, waarvan er een besteed wordt aan het vergelijken van cijfers. Als er voldoende belangstelling is, komt er ook een studieclub voor bio-zeugenhouders. Aanmelden voor deze 2 studieclubs kan via biovarkens@gmail.com.
Tekst: Miriam van Bree
Beeld: Miriam van Bree