Kabinet reageert op petitie gentechvrije voeding: Fysiek etiket niet nodig
De Biowinkelvereniging startte in juli een petitie om aandacht te vragen voor de komst van Europese wet die ‘Nieuwe Genomische Technieken’ (NGT’s) gaat reguleren. In dat voorstel worden producten die met nieuwe technieken zoals met CrisprCas, tot stand zijn gekomen, niet op het etiket zichtbaar, aldus de initiatiefnemers. 'Daarmee vervalt de keuzevrijheid voor de consument om een bewuste keuze te kunnen maken'. De sector eist dat de nieuwe regulering alleen moet worden aangenomen als verplichte etikettering tot in het winkelschap wordt toegepast. De petitie met 45.000 handtekeningen werd begin oktober aan de Tweede Kamer aangeboden.
Handhaafbaarheid
Het kabinet begrijpt de zorgen van de ondertekenaars van de petitie met betrekking tot het behoud van de keuzevrijheid van de consument. 'Wat het kabinet betreft moet keuzevrijheid worden geborgd door middel van transparante en objectieve informatievoorziening richting de consument. Echter, hoeft dit niet persé door een fysiek etiket op het levensmiddel. Ook voor (producten van) planten uit conventionele veredeling is er geen etiketteringsplicht, daarom zou verplichte etikettering van (producten van) categorie 1 NGT-planten die vergelijkbaar zijn aan (producten van) planten uit conventionele veredeling niet proportioneel zijn.'
Daarnaast ziet het Rijk problemen bij de uitvoering en handhaafbaarheid. 'Een openbare database waarin de relevante informatie wordt gepubliceerd vinden wij toereikend mits het voldoende transparant en toegankelijk is voor alle gebruikers (zowel consument als professionele gebruikers). Hier zal het kabinet zich tijdens het raadstraject voor inzetten. Daarnaast kan voorlichting op EU-niveau een rol spelen om consumenten uit te leggen wat NGTs zijn en wat de technieken en toepassingen betekenen voor de veiligheid van mens, dier en milieu. Bovendien is in het voorstel uitgebreid voorzien in keuzevrijheid aan het begin van de productieketen.'
Verbod
Uit de petitie blijkt dat er een wens is voor alternatieven voor diegenen die producten met NGTs willen vermijden. Zo pleit de sector voor een wettelijk verbod op het gebruik van NGT-planten, hun producten en het uitgangsmateriaal in de biologische sector.
Het voorstel bevat een wettelijk verbod op NGTs in de biologische sector en er is een verplichting opgenomen voor de etikettering van het uitgangsmateriaal van categorie 1 NGT-planten, zodat het voor (biologische) telers duidelijk is waarmee ze werken. Categorie 2 NGT-planten en uitgangsmateriaal zullen onder de ggo-regelgeving blijven vallen en zijn in die hoedanigheid uitgesloten van de biologische sector.
'Hiermee kan de sector, conform eigen wensen, waarborgen dat hun producten zonder gebruik van NGTs zijn verkregen. In het verlengde ervan biedt dit de biologische sector de gelegenheid om de consument producten aan te bieden die niet met NGTs zijn verkregen. Het kabinet ziet mogelijkheden voor de biologische sector om zich te profileren als alternatief voor de consument die producten verkregen met NGT’s wil vermijden, wat in feite een aanvullende duiding is van de borging van de keuzevrijheid van de consument', aldus het kabinet.