Inkomens Duitse bioboeren laatste tien jaar met 3 procent gestegen
Jaarlijks analyseert het Thünen Instituut de inkomensontwikkeling van biologische boerderijen met behulp van gegevens uit haar Duitse testboerderijennetwerk. Dat meldt het Duitse Ӧkolandbau.de. In Duitsland is de omzet van biologische boeren in de afgelopen tien jaar met gemiddeld drie procent per jaar gestegen. Van gangbare bedrijven steeg deze met gemiddeld één procent per jaar.
Hogere en stabielere prijs
Een reden voor de biologische omschakeling is volgens het onderzoeksinstituut onder meer het hogere en stabielere prijsniveau dat biologische boeren kunnen realiseren. Aan de andere kant zijn de kosten van biologische boerderijen, gebaseerd op de geproduceerde hoeveelheid, relatief hoog vanwege de lagere opbrengsten en dierprestaties. De gemiddelde graanopbrengst van biologische boerderijen was in het verkoopseizoen 2021/22 slechts half zo hoog als die van de conventionele vergelijkingsgroep. Ook de melkproductie op biologische boerderijen lag 23 procent lager, op gemiddeld 6.676 kilogram per koe.
Gevolgen omzet
Dit heeft gevolgen voor de omzet. Volgens een analyse van het Thünen Instituut was deze voor biologische bedrijven tussen de verkoopseizoenen 2019/20 en 2021/22 gemiddeld 7 procent lager dan voor de conventionele vergelijkingsgroep. Dat het inkomen van biologische boeren de afgelopen tien jaar vrijwel altijd hoger is geweest dan dat van de conventionele vergelijkingsgroep, komt door de areaalgebonden premie voor het in stand houden of invoeren van biologische landbouw. Zonder de biologische landbouwpremie, die tussen 2011/12 en 2021/2022 steeg van 22 procent naar 30 procent van het inkomen, zou het inkomen van biologische boeren lager zijn dan dat van de conventionele vergelijkingsgroep.
Winstkloof kleiner
In boekjaar 2021/22 is de winstkloof kleiner geworden. In het boekjaar 2021/22 werden 446 biologische boerderijen en 1.863 vergelijkbare conventionele boerderijen opgenomen in de inkomensvergelijking van het Thünen Instituut. In totaal opereerden 35.716 bedrijven in 2021 volgens de criteria van biologische landbouw. De steekproef bestrijkt dus slechts één procent van alle biologische bedrijven. Toch kunnen uit de data ontwikkelingen worden afgeleid, zo stelt het onderzoeksinstituut. Het gemiddelde inkomen bij biologische bedrijven steeg opnieuw, met 9 procent naar 42.607 euro. In de conventionele vergelijkingsgroep steeg het inkomen zelfs met 27 procent naar 39.147 euro.
Winstverschil 3.460 euro
Het winstverschil tussen de biologische en gangbare vergelijkingsbedrijven bedroeg onlangs 3.460 euro in het voordeel van de biologische bedrijven en is daarmee met 58 procent afgenomen ten opzichte van het jaar ervoor.
Tekst: Erik Kruisselbrink
Is als freelance vakbladredacteur van vele markten thuis.
Beeld: Ellen Meinen